Zeven voetgangers aangereden, geen terreur, zegt politie

Ongeval Amsterdam Centraal Een 45-jarige man zorgde zaterdag voor grote paniek. Hij is diabetespatiënt en had een lage bloedsuikerspiegel, volgens de politie.

Ambulancepersoneel helpt slachtoffers naast de auto tegen het muurtje.
Ambulancepersoneel helpt slachtoffers naast de auto tegen het muurtje. Foto Evert Elzinga/ANP

Zeven voetgangers, buitenlandse toeristen, zijn zaterdagavond op het plein voor Station Amsterdam Centraal gewond geraakt door een aanrijding met een auto. De chauffeur reed met hoge snelheid en kwam tot stilstand tegen een betonnen muurtje langs de ingang van de metro. Twee slachtoffers liggen nog in het ziekenhuis. Zij zijn geopereerd aan botbreuken.

Na het incident rukte de politie met groot materieel uit. Er werd rekening gehouden met een terreurdaad. Na onderzoek en verhoor concludeerde de politie maandag dat daar geen sprake van is. De chauffeur van de auto, een 45-jarige Amsterdammer, zit nog wel vast voor wat wordt beschouwd als een „zware aanrijding''. Hij zegt onwel te zijn geworden en zich niets meer van het incident te herinneren.

De man is diabetespatiënt. Vlak na het incident mat ambulancepersoneel een extreem lage bloedsuikerspiegel bij hem. Zo’n hypo kan leiden tot versuftheid of bewustzijnsverlies. Uit een blaastest bleek dat de man geen alcohol had gedronken.

De automobilist was aan de westkant van het stationsplein de tramrails op gereden. Eén getuige zei tegen de Amsterdamse zender AT5 dat de auto met grote snelheid reed. De politie zegt dat agenten hem niet bijzonder hard hebben zien rijden.

Volgens de getuige moest hij uiteindelijk stoppen voor de trams. Hij werd vervolgens aangehouden door twee agenten die hem bekeurden. Zij zeiden hem dat hij rustig de trambaan moest volgen om van het stationsplein af te komen.

De man was goed aanspreekbaar, zegt de politie. Maar toen hij wegreed, verhoogde hij plotseling zijn snelheid, en reed van de trambaan af het voetgangersgebied op. Na het aanrijden van de voetgangers botste hij op het muurtje.

De man werd gearresteerd en na behandeling van zijn lichte verwondingen naar het politiebureau in het station gebracht. Daar wordt hij nog vastgehouden voor nader onderzoek naar de aanrijding op het stationsplein.