Partij Grillo verliest lokale verkiezingen Italië

De uitslag is een teleurstelling voor Grillo omdat het een indicatie kan zijn voor de parlementsverkiezingen, uiterlijk volgend voorjaar.

Grillo brengt zijn stem uit in Genua.
Grillo brengt zijn stem uit in Genua. Foto Luca Zennaro/AP

De Vijfsterrenbeweging, de populistische partij van Beppe Grillo, heeft de eerste ronde van lokale verkiezingen in Italië zondagavond verloren. In zeven grote steden heeft de partij de tweede ronde niet bereikt. Dat blijkt uit de exitpolls volgens persbureau Reuters.

In grote steden als Parma, Verona, Palermo, L’Aquila, Taranto en ook de thuisstad van Grillo Genua eindigden kandidaten van de Vijfsterrenbeweging op de vierde op vijfde plek. Het lijkt in de tweede rond op 25 juni vooral te gaan tussen de centrum-rechtse en centrum-linkse coalities. In een deel van Italië, in zo’n duizend gemeenten en steden, gingen Italianen zondag naar de stembus.

Het verlies is een tegenvaller voor Grillo omdat het resultaat een indicatie kan zijn voor de parlementsverkiezingen die uiterlijk volgend jaar mei worden gehouden. Met een beter resultaat zou Grillo een eerste stap hebben gezet richting winst bij de nationale verkiezingen.

Lees ook: Geen revolutie, maar vooral ruzie in Rome

Vorig jaar boekte de Vijfsterrenbeweging nog succes op lokaal niveau tijdens lokale verkiezingen in andere steden. In Rome en Turijn won de partij de verkiezingen en leverde de burgemeester. Inmiddels worstelt de partij in Rome met incidenten en schandalen.

Ook in Genua verliep de aanloop naar de verkiezingen zondag niet vlekkeloos. Grillo blokkeerde de benoeming van een lokale lijsttrekker en schoof zelf een kandidaat naar voren. Het incident onderstreept de twijfels die heersen over de interne democratische besluitvorming binnen de partij. De eurosceptische populistische partij zette zich af tegen de gevestigde orde en pleit bijvoorbeeld voor een referendum over de euro in Italië.