Straks komen ze de dieren halen

Dierenboerderij

Die servalkat doet echt niemand kwaad, zegt de eigenaresse. Toch dreigt een verbod.

Kraanvogel op de dierenboerderij.
Kraanvogel op de dierenboerderij. Foto Rien Zilvold

Alleen in het diepste geheim wil de vrouw haar particuliere dierentuin met exotische soorten laten zien. Ze is bang. „Natuurlijk”, zegt ze. „Als ze weten waar ik zit, halen ze mijn dieren weg.”

Op haar Gelderse landgoed scharrelt een wasbeerhond over het gazon. Stokstaartjes hangen nieuwsgierig over de rand van hun verblijf. Een bennettwallaby staart ogenschijnlijk wazig voor zich uit. En daar: in een kooi een paar corzakvossen.

Vijftien verschillende soorten heeft de vrouw hier verzameld. Ongeveer honderdveertig dieren heeft ze in totaal. „Als hobby”, zegt ze. „Soms fok ik ermee, zodat ik de jongen kan verkopen en dit allemaal kan bekostigen.”

wapenveld exotische dieren foto rien zilvold
Neusbeer
Oehoe

Foto’s Rien Zilvold
Serval, neusbeer en oehoe op de dierenboerderij.
Foto’s Rien Zilvold

Bang is ze. En kwaad. Op de politiek, die heeft besloten dat vanaf komende maand 153 zoogdieren niet langer zomaar als huisdier mogen worden gehouden. Alleen onder strikte voorwaarden kunnen eigenaars straks nog een ontheffing krijgen. „Maar die ontheffing krijgen we nooit.” Niet omdat de dieren slecht verzorgd zouden worden. „Ik ben gek op dieren”, zegt de vrouw. „Als kind al.”

In Nederland worden 276 soorten zoogdieren gehouden. Op 153 ervan komt vanaf komende maand een verbod, uitgevaardigd door staatssecretaris Van Dam (Economische Zaken, PvdA), althans een verbod om de dieren te houden zonder dat je je aan regels en voorschriften houdt. Het verbod komt volgens de vrouw van mensen „achter een bureau” die „totaal geen idee hebben” hoe het er in werkelijkheid aan toegaat.

Stokstaartje
Bennettwallaby’s
Corzakvos
Stokstaartje, Bennetwallaby’s en Corzakvos op de dierenboerderij.
Foto’s Rien Zilvold

Mensen die exotische dieren houden, zorgen doorgaans heel goed voor ze, vertelt de vrouw. Natuurlijk zijn er mensen die in een impuls een verkeerde aankoop doen op internet. Maar dat is eerder uitzondering dan regel. Laatst wilde een Amsterdammer een serval van haar kopen. „Hij vertelde dat hij in een appartement woonde. Ik zeg: dan kun je zo’n dier toch niet houden. Zegt hij: ja, maar het leek me zo leuk als zo’n dier meerijdt in mijn Porsche. Aan zo iemand verkoop ik niet.”

Lees ook: Zoogdierenbezitters in geweer tegen lijst

Op het landgoed leven diverse soorten die binnenkort verboden zijn. Zoals de servalkat. De fotograaf is op uitnodiging van de vrouw in een kooi met drie servals gestapt om close-ups van de dieren te maken. Gevaarlijk is dat totaal niet, zegt de vrouw. „Lekker rustig hier, hè”, zegt ze tegen een van de dieren, haar liefdevol aaiend. Ze spreidt haar armen en wijst naar het landgoed. In de verte twee baltsende kraanvogels. Enkele paarden. Een zebra. „Zoiets wil je toch niet kwijt?”

    • Arjen Schreuder