Staking British Airways voorlopig van de baan

Luchtvaart

Een staking van cabinepersoneel van British Airways (BA) die vanaf 16 juni vier dagen zou duren, is zaterdag opgeschort. Zegslieden van de betrokken vakbonden hebben tegen Britse media gezegd dat de staking voorlopig niet doorgaat om nieuwe onderhandelingen te kunnen voeren. Het personeel is het niet eens met de beslissing van BA om reisvoordelen te schrappen voor werknemers die eerder dit jaar actie voerden voor onder meer hogere lonen. Vakbond Unite noemt het straffen van personeel dat gebruikmaakt van zijn stakingsrecht „een cultuur die het niet kan accepteren”.

Eerder bereikten BA en de vakbond wel een akkoord over hogere lonen, maar vanwege het schrappen van de voordelen heeft de bond dit voorstel nog niet voorgelegd aan de leden.

De stakingsdreiging volgde kort op de computerstoring waardoor BA zich genoodzaakt zag vele vluchten te annuleren. Daardoor werden 75.000 reizigers gedupeerd. Ook zette de storing het kostenbesparingsprogramma van de luchtvaartmaatschappij onder druk. De kosten van de storing worden geraamd op 100 miljoen euro. De achterliggende oorzaak van de storing is inmiddels ook bekend. Een elektricien die onderhoud verrichte haalde de stroom van een cruciaal systeem dat nooit mag worden uitgeschakeld. Toen hij die fout snel probeerde te herstellen, sloeg het volledige computersysteem op tilt. (ANP)