Russen gaan weer de straat op: ‘Poetin zal moeten democratiseren’

Het regime van de Russische president Vladimir Poetin zal concessies doen in antwoord op groeiend protest in het land. Dat zegt de bekende Russische politicologe Jekaterina Sjoelman tegen NRC. „Ik zie een herstructurering van het politieke systeem.” Deze maandag gaan overal in Rusland opnieuw mensen de straat op om te demonstreren tegen de overheidscorruptie. Het is de tweede actiedag na de arrestaties van 26 maart. Toen werd door ruim 100.000 Russen in heel het land betoogd. Eerder waren er al protesten van truckers en boze huizenbezitters in Moskou, wier huizen gesloopt dreigen te worden.

In antwoord op het groeiende protest zal het autoritaire Poetin-regime macht moeten afstaan, voorspelt Sjoelman. „Op de middellange termijn zullen we onze pseudodemocratie houden, denk ik, maar er zal democratisering plaatsvinden. De middelen om de bevolking onder druk te zetten zijn zeer beperkt.”

Volgens Sjoelman moeten we onder de term ‘democratisering’ niet denken aan liberale hervormingen. „Wat ik bedoel met die term is grotere participatie in het besluitvormingsproces.” Afgelopen jaren heeft het Kremlin al verschillende groepen meer invloed gegund, zoals de strijdkrachten, grote landbouwbedrijven en de Russische bouwsector. De komende jaren zal dit proces doorgaan. Sjoelman: „Er is minder controle van bovenaf, er verschijnen alternatieve machtscentra, slapende instituties komen tot leven.” Sjoelman wijst bijvoorbeeld op een assertiever parlement.

Poetins bluf pagina 14-15