Republikein John McCain ging te laat naar bed

McCain maakte een behoorlijk verwarde indruk tijdens het verhoor van de ontslagen FBI-chef James Comey.

Het was een evenement waar alle volgers van Amerikaanse politieke intriges naar hadden uitgekeken: het verhoor van de ontslagen FBI-chef James Comey afgelopen donderdag. Het was dan ook vreemd dat senator John McCain, een van de leiders van het verzet binnen de Republikeinse partij tegen president Trump, geen beste dag leek te hebben. De 80-jarige McCain mocht Comey als lid van de Senate Intelligence Committee enkele vragen stellen.

De vermoeid ogende senator kwam slecht uit zijn woorden en verwisselde meermaals de namen van Trump en Comey. Dat was echter niet het ergste. Ter sprake kwam hoe de FBI in 2016 een onderzoek afrondde naar het gebruik door Hillary Clinton van een privémailserver, waarbij de Democratische presidentskandidate vrijuit ging. Hierop vraagt McCain hoe het dan kan dat Clinton niet werd aangeklaagd voor betrokkenheid bij Russische pogingen om de Amerikaanse verkiezingsuitslag te beïnvloeden.

Het was voor de toehoorders duidelijk dat McCain het FBI-onderzoek naar Clintons e-mailgebruik (afgerond in 2016) en het onderzoek naar Russische inmenging bij de Amerikaanse verkiezingen (nog steeds in uitvoering) door elkaar haalde - al bleef dat de senator zelf het gehele gesprek lang ontgaan.

Reacties op social media waren niet mals. “Ik ben er redelijk zeker van dat Clinton niet met de Russen heeft samengewerkt om zichzelf te hacken en Trump te laten winnen”, aldus politicoloog Brian Klaas op Twitter. Anderen zeiden dat het leek alsof McCain een beroerte had.

Twitter avatar brianklaas Brian Klaas I don’t know what was up with John McCain but I’m pretty sure Hillary Clinton didn’t collude with the Russians to hack herself & elect Trump
Twitter avatar psychlyst1 psychlyst@aol.com @brianklaas @hall_mackey He seemed VERY confused to me, not making sense, like he had a TIA.

Later op de dag gaf McCain een verklaring uit voor zijn verwarde vraagstelling. “Ik krijg als ik op Twitter kijk het gevoel dat mijn vragen van vandaag niet begrepen zijn”, aldus de senator. “Wellicht moet ik voortaan niet zo laat opblijven om de wedstrijd van de Diamondbacks [een honkbalploeg uit McCains thuisstaat Arizona, red.] te kijken.” Wat McCain naar eigen zeggen eigenlijk wilde vragen aan Comey was of Trump de rechtsgang heeft belemmerd.

Twitter avatar SenJohnMcCain John McCain Getting sense my q’s today went over ppls heads - maybe going fwd I shouldn’t stay up late watching @Dbacks games… https://t.co/r5cnX0yypm

De Diamondbacks reageerden een paar minuten later op Twitter: met een smiley die verward zijn schouders ophaalt:

Twitter avatar Dbacks Arizona Diamondbacks ¯\_(ツ)_/¯ https://t.co/oJSCTxsmE8

    • Casper van der Veen