Qatar zoekt hulp bij Europese bondgenoten

De Engelse minister van Buitenlanse Zaken Boris Johnson roept de Arabische landen op om de blokkade van Qatar te verzachten.

De Qatarse minister van Buitenlandse Zaken Mohammed bin Abdulrahman Al-Thani op bezoek in Parijs.
De Qatarse minister van Buitenlandse Zaken Mohammed bin Abdulrahman Al-Thani op bezoek in Parijs. Foto Nicolas Garriga/ AP

Het Verenigd Koninkrijk heeft Golfstaten waaronder Saoedi-Arabië opgeroepen om de blokkade van Qatar te verzachten en zich in te spannen voor een oplossing van het diplomatieke conflict. Dat zei minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson na een ontmoeting op maandag met zijn Qatarse collega-minister Mohammed bin Abdulrahman al-Thani, zo meldt persbureau Reuters.

“Ik ben bezorgd over de harde maatregelen die Saoedi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten, Egypte en Bahrein hebben genomen tegen een belangrijke bondgenoot”.

Johnson gaat eind deze week praten met de Arabische landen die anderhalve week geleden een boycot instelden tegen het kleine Golfstaatje. Officiëel vanwege de steun die Qatar verleent aan terreurgroepen als Al-Qaeda en de Egyptische Moslimbroederschap. De werkelijke reden is de weigering om Iran te isoleren, zo schreef NRC-correspondent Gert van Langendock eerder deze maand.

Lees ook: De Arabische wereld keert zich tegen dwergstaat Qatar

De Golfstaten en Egypte proberen zoveel mogelijk Arabische landen over te halen om het isolement van Qatar te steunen. Omkoping wordt niet daarbij niet geschuwd. De krant The New Arab schrijft dat een van de ministers van de Golfstaten maar liefst 80 miljoen dollar heeft geboden aan Somalië om zich aan te sluiten bij de boycot. De Somalische president heeft dit geweigerd.

Rondreis Al-Thani langs Londen en Parijs

Al-Thani is bezig met een rondreis door het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk voor hulp tegen de boycot. De Europese landen zijn een belangrijke bondgenoot van Qatar. Het rijke Golfstaatje heeft miljarden euro’s geïnvesteerd in vastgoedprojecten onder meer in de Londense wolkenkrabber The Shard en het luxe warenhuis Harrods.

De Franse president Emmanuel Macron heeft op maandag gesproken met de emir van Koeweit. Qatar steunt zijn bemiddelingspogingen, zo liet Al-Thani weten na een gesprek met zijn Franse ambtgenoot. Ook de Verenigde Staten zijn hierbij betrokken. Op zaterdag bezocht Al-Thani Moskou voor een gesprek met Sergei Lavrov, de Russische minister van Buitenlandse Zaken.

In een verklaring waarschuwt de emir van Koeweit voor “ongewenste consequenties”. Sahab Al-Ahmad Al-Jaber Al-Sabah laat weten dat hij het erg moeilijk vindt dat de ruzie tussen de landen binnen het Samenwerkingsverband van de Golf (GCC) zo hoog is opgelopen.

“Ik ben vier decennia geleden persoonlijk betrokken geweest bij de oprichting van dit samenwerkingsverband en daardoor kan ik als leider niet afzijdig blijven van dit conflict. Ik ga er alles aan doen om de broers weer bij elkaar te brengen”.

Qatar probeert bevolking gerust te stellen

In een interview met Al Jazeera, het door Qatar opgerichte en betaalde mediakanaal, zegt Al-Thani dat hij de “humanitaire problemen veroorzaakt door de willekeurige maatregelen aan de orde wil stellen”. Door het sluiten van het luchtruim en het verkeer van de waterwegen is het land afhankelijk van voedselimport uit bevriende naties. Iran gaf zondag aan elke dag vliegtuigen vol met groente en fruit naar het geïsoleerde land te sturen.

Qatar blijft kiezen voor een “diplomatieke oplossing”, aldus Al-Thani. Maar hij benadrukt dat de “dialoog wel gebaseerd moet zijn op duidelijke argumenten en die zijn er nu niet”. De minister van Buitenlandse Zaken geeft daarbij aan dat meerdere Arabische Golfstaten handel drijven met Iran, zoals de Verenigde Arabische Emiraten. Dat kan volgens hem niet de reden zijn voor de boycot.

Lees ook de analyse van economie-redacteur Maarten Schinkel: Qatar is schathemelrijk, maar toch kwetsbaar

Richting de eigen bevolking, het land van ongeveer twee miljoen inwoners bestaat uit maximaal driehonderdduizend Qatari’s, houdt het land vol dat het zich kan blijven redden. De minister van Economische Zaken Ahmed bin Jassim al-Thani zegt tegen Al Jazeera dat er voldoende (bouw) materiaal in Qatar aanwezig is om een jaar lang alle projecten uit te voeren. Qatar is druk bezig met de voorbereiding van het Wereldkampioenschap voetbal in 2022.