In beeld

Opnieuw massale protesten in heel Rusland

In meer dan tweehonderd Russische steden zijn mensen deze maandag opnieuw de straat op gegaan om te demonstreren tegen corruptie. Zij gaven daarmee gehoor aan een oproep van oppositieleider en presidentskandidaat Aleksej Navalny. Die kon zelf niet aanwezig zijn om de protesten te leiden: de politie arresteerde hem net toen hij zijn huis verliet.
Navalny's vrouw verspreide deze foto van zijn arrestatie via Twitter. „Hij vroeg jullie mee te delen dat de plannen ongewijzigd zijn. Tverskaja”, zo schreef ze aan Navalny's aanhang in verwijzing naar de demonstratieplaats in het centrum van de stad.
Navalny Anti Corruption Fund via AP
Want hoewel de gemeente van Moskou toestemming had gegeven voor een demonstratie op de Sacharov Prospekt, nam Navalny daar geen genoegen mee. Hij wilde optrekken naar de centrale Tverskaja-straat die naar het Kremlin leidt. Daar werd in verband met de viering van de Dag van Rusland een historisch rollenspel rond de Tweede Wereldoorlog nagespeeld.
Maxim Shemetov/Reuters
„De meeting op Sacharov is afgezegd, we verplaatsen ons zeer vredelievende evenement. De wet staat aan onze kant”, aldus Navalny eerder op zijn blog. De Tverskaja-straat is door autoriteiten met vrachtwagens afgezet.
Alexander Zemlianichenko/AP
Volgens de autoriteiten was Navalny wel degelijk illegaal bezig. „De wetshandhavende instanties zijn genoodzaakt alle benodigde maatregelen te treffen om een provocatie en massale ongeregeldheden te voorkomen”, aldus een verklaring van de afdeling van regionale veiligheid.
Alexander Zemlianichenko/AP
In Moskou en Sint-Petersburg (foto) waren in de middag al zo’n tweehonderd demonstranten opgepakt. Bij een eerdere demonstratie op 26 maart gingen tienduizenden Russen de straat op en werden honderden opgepakt.
Anton Vaganov/Reuters
Een demonstrant met een beeltenis van Navalny op zijn t-shirt wordt in Moskou gearresteerd door de oproerpolitie.
Tatyana Makeyeva/Reuters
De situatie in het centrum van Moskou is grimmig, zo laat NRC-correspondent Steven Derix weten vanuit de menigte in de Tverskaja-straat.
Yuri Kochetkov/EPA
Volgens berichten op Twitter zijn onder de demonstranten opnieuw veel jongeren. In Sint-Petersburg vormden de betogers een menselijke ketting.
Dmitry Lovetsky/AP
Volgens Navalny proberen de autoriteiten zijn actie te saboteren.
AFP
Zo zouden elektriciteit en internet bij het kantoor van zijn anticorruptie-beweging zijn afgesloten en zouden audio-verhuurbedrijven de opdracht hebben gekregen Navalny geen geluidsapparatuur te leveren.
Tatyana Makeyeva/Reuters
Ook oppositielid Ilya Yashin werd opgepakt tijdens de protesten in Moskou.
Sergei Karpukhin/Reuters
De aangekondigde protesten begonnen in Vladivostok in het uiterste oosten van Rusland en trokken met de tijdzones mee richting Moskou en Sint-Petersburg.
Alexander Zemlianichenko/AP
President Poetin hield vandaag een toespraak ter viering van de Dag van Rusland. „Ons volk heeft niet alleen een doorbraak naar de nieuwe tijd doorstaan, zonder welke ontwikkeling onmogelijk is, maar ook een uiterst gevaarlijke, bewogen tijd doorstaan waarin de overheid zwak en de sociale structuren kwetsbaar waren”, aldus Poetin.
Olga Maltseva/AFP