Recensie

Recensie Beeldende kunst

Openluchtlab van kunstenaars

Een jaar lang werken twaalf kunstenaars ’embedded’ op de Utrechtse universiteitscampus. Ze onderzoeken hoe kunst en wetenschap elkaar kunnen versterken, in een openluchtlaboratorium vol spannende ideeën.

Lang zijn heeft nogal nadelen, zegt Arne Hendriks terwijl hij, met ietwat opgetrokken knieën, op een stoeltje in zijn installatie zit: een kunstwerk over groei, in een container. Purschuimen blobs woekeren om ons heen, tussen wanden met citaten over groei, kanker, economie. Hij legt uit dat kleine mensen zorgen voor minder voedsel en afval, en minder kans hebben op kwaadaardige celdelingen. Dit huisje , met een opgezwollen ‘moussetuin’, is een ontmoetingsplek. Hendriks besloot om kankerdeskundigen en economen , totaal gescheiden disciplines, samen te brengen wat geanimeerde gesprekken opleverde. Want, denkt hij: kunnen bijvoorbeeld economen geen modellen ontwikkelen voor stagnatie? Levert dat geen betere wereld op?

Utrecht investeert als een van de weinige steden in Nederland nog stevig in kunstopdrachten en schuwt daarbij het experiment niet. Vanwege de uitbreiding van de campus belde de stad kunstenaar Melle Smets voor een opdracht in de openbare ruimte, maar die deed een tegenvoorstel. Laten we er dik een jaar wat kunstenaars neerzetten. Hendriks is een van de twaalf kunstenaars, die ‘embedded’ op de Utrechtse universiteitscampus onderzoeken hoe ze hun eigen fascinaties kunnen versterken met academisch onderzoek, en andersom. Deze maand is dit in een buitententoonstelling te zien: een openluchtlaboratorium , broedplaats, vol wilde ideeën. Melle Smets test er een energiecentrale annex sportschool, voor spierkracht als alternatief voor fossiele olie. Hij werkte met bewegings- en energiedeskundigen samen. Guido Marsille ontwikkelt er schoonmaakmiddelen van afval, de wc’s worden er alvast experimenteel gepoetst. In een verkokerde academische wereld kunnen kunstenaars met hun eigen onderzoeken grenzen doorbreken, hopen ze. ‘Dit leidt tot niets’ is een slogan van dit kunstproject. Dat valt nog te bezien.