Oost-Congo

Elf doden bij gewapende aanval op gevangenis, 935 ontsnapten

Bij een gewapende aanval op een gevangenis in het noordoosten van Congo zijn zondag elf doden gevallen en zijn zeker 935 gevangenen ontsnapt. Onder de slachtoffers zijn acht bewakers. Welke groepering de aanval in de stad Beni heeft uitgevoerd, is vooralsnog onbekend. In het oosten van Congo zijn, net als elders in het onrustige land, verschillende strijdgroepen en roofbendes actief met uiteenlopende motieven. In de bestormde gevangenis zaten tientallen strijders vast van ADF, een Oegandese islamitische rebellenorganisatie die regelmatig bloedige aanvallen uitvoert in het oosten. Het is al de vierde keer deze maand dat een gevangenis in Congo wordt aangevallen. Vorige maand ontsnapten zo’n 4.000 mensen uit een gevangenis in de hoofdstad Kinshasa. (NRC)

    • Wim Brummelman