Navalny en honderden demonstranten opgepakt in Rusland

Bij protesten in Moskou en Sint-Petersburg zijn inmiddels meer dan 500 mensen opgepakt.

Politieagenten in Moskou maandagochtend.
Politieagenten in Moskou maandagochtend. Foto AP

De Russische oppositieleider Aleksej Navalny is maandag vlak voor een door hem georganiseerd oppositieprotest gearresteerd in Moskou. Dat meldt zijn echtgenote Joelia Navalnaja op Twitter. Navalny had kort daarvoor alsnog toestemming gekregen van de burgemeester van Moskou voor de antiregeringsdemonstratie, die in het centrum van de Russische hoofdstad plaatsvindt.

Twitter avatar navalny Alexey Navalny Привет. Это Юля Навальная. Всех с праздником. Алексея задержали в подъезде дома. Он просил передать, что планы не меняются: Тверская.

Inmiddels zijn meer dan honderden mensen opgepakt bij antiregeringsdemonstraties in Moskou en Sint-Petersburg, zo melden persbureau’s AP en AFP. Het Russische ministerie van Binnenlandse Zaken zegt dat er vijfhonderd mensen zijn gearresteerd.

De oproerpolitie zette pepperspray in tegen demonstranten. Navalny mocht protesteren op de Tverskaja, een van de hoofdwegen van Moskou, mits hij en zijn demonstranten geen spandoeken meenemen of leuzen scanderen.

Beelden op Tverskaja:

Twitter avatar leonidvolkov Leonid Volkov Пересечение Тверского бульвара и Тверской улицы https://t.co/dsByjIKT2t

Beelden van de arrestatie van Navalny:

Twitter avatar navalny Alexey Navalny С Днём России! https://t.co/CkfZXT6EKo

Ook in Sint-Petersburg vindt gelijktijdig een groot protest plaats. Daar riepen demonstranten “Poetin is een dief!” en “Schande!”. Volgens de NGO en AFP werden in Moskou 121 mensen opgepakt. Een AP-verslaggever meldt inmiddels tweehonderd arrestaties in Sint-Petersburg. Navalnaja schreef maandag op Twitter:

“Hoi. Dit is Joelia Navalnaja. Aleksej werd aangehouden bij de ingang van zijn woning. Hij vroeg mij om te laten weten dat de plannen [voor de demonstratie] niet zijn gewijzigd: Tverskaja.”

Navalny kan volgens de politie tot vijftien dagen worden vastgehouden. Hij wordt verdacht van het schenden van de openbare orde en van het niet opvolgen van politiebevelen.

Twitter avatar pussyrrriot Pussy Riot a rubber duck was arrested in st petersburg p.s. a rubber duck is a symbol of anti-putin movement https://t.co/hCMJg0W49m

Toestemming

Zijn echtgenote Navalnaja meldde op Twitter dat het protest gewoon doorgaat. Ook is de livestream die was opgezet van het protest offline gegaan en is de elektriciteit afgesloten in het kantoor van Navalny.

Navalny had van de autoriteiten een plek buiten het centrum aangewezen gekregen voor zijn protesten. Maar omdat volgens de oppositieleider geen enkel bedrijf geluidsapparatuur aan hem wilde verhuren onder druk van de gemeente Moskou, verplaatste hij maandag op het laatste moment zijn demonstratie naar de prominent liggende Tverskaja-straat. Deze is dicht bij het Russische regeringsgebouw het Kremlin gelegen.

Lees ook dit interview met de bekende Russische politicologe Jekaterina Sjoelman: ‘Poetins politiestaat is op bluf gebaseerd’

Op de Tverskaja-straat wordt maandag ook een veldslag uit de Tweede Wereldoorlog nagespeeld. Navalny had toestemming gekregen om er om 14.00 uur te demonstreren.

Twitter avatar StevenDerix Steven Derix De Tverskaja-straat nu. @navalny en zijn betogers lopen straks tussen schietende re-enactors van WO II. https://t.co/XYnv6qMnBK

Het is een nationale feestdag in Rusland en overal in het land gaan deze maandag mensen de straat op om te demonstreren tegen overheidscorruptie. Het is de tweede actiedag na de arrestaties van 26 maart, toen door ruim 100.000 mensen in heel Rusland werd betoogd. Navalny werd bij deze protesten opgepakt.

Twitter avatar StevenDerix Steven Derix De burgmeester van Moskou geeft op de valreep toestemming voor een demonstratie op Tverskaja om 14.00 lokale tijd. https://t.co/SRJAjFteVv

Navalny is een van de belangrijkste critici van de Russische president Vladimir Poetin. Hij wil in 2018 meedoen aan de presidentsverkiezingen, maar mag niet meedoen vanwege een veroordeling wegens ‘fraude’ rond een bosbedrijf. Het vonnis is vernietigd door het Europees Hof.