Art Basel daagt Adidas voor de rechter om kunstsneakers

Merkenrecht Art Basel klaagt Adidas aan omdat het merk, zonder dat het toestemming zou hebben gevraagd, sportschoenen heeft gemaakt met het logo van de kunstbeurs.

De internationale kunstbeurs Art Basel heeft sportmerk Adidas voor de rechter gedaagd. De Duitse kledingfabrikant heeft in november een gelimiteerde serie witte gymschoenen gemaakt met het logo van de kunstbeurs erop. Zonder toestemming, stelt de organisatie van de Zwitserse kunstbeurs.

In een 24 pagina’s tellende dagvaarding, ingediend bij de rechtbank in Miami, spreekt de beurs van aantasting van het merkenrecht. Op 1.000 paar sneakers van het type EQT zou Adidas ongevraagd de geregistreerde merknaam Art Basel hebben gezet.

Adidas presenteerde de schoenen december 2016 tijdens Art Basel in Miami.

De schoenen werden in december aan bezoekers van Art Basel Miami cadeau gedaan. Die bieden de gympen te koop aan op de veilingsite eBay, tot 420 dollar per paar. Art Basel eist dat Adidas de naam niet meer gebruikt, schoenen vernietigt en eist schadevergoeding.

Advertentiefilmpje waarin de schoenen tweedehands worden aangeboden.