Manager Stones houdt ‘ongeloofwaardig’ verhaal in Kamer

Forse kritiek van Kamerleden op antwoorden tijdens verhoor van de Nederlandse zaakwaarnemer van The Rolling Stones en U2.

De Rolling Stones vorig jaar maart tijdens een concert in Havana, Cuba.
De Rolling Stones vorig jaar maart tijdens een concert in Havana, Cuba. Foto EPA/ Alejandro Ernesto.

Jan Favié, de Nederlandse zaakwaarnemer van The Rolling Stones en U2, zou niet de hele waarheid hebben verteld voor de ondervragingscommissie van de Tweede Kamer die fiscale constructies onderzoekt. „Het is niet geloofwaardig wat u zegt”, zei CDA-Kamerlid Chris van Dam maandag tijdens het verhoor onder ede. „U houdt zich van de domme.”

Favié (51), bestuurder van verschillende vennootschappen in Amsterdam die voor de twee bands onder meer de intellectueel eigendomsrechten beheren, bestreed de stelling van de mini-enquêtecommissie dat U2 en de Stones om fiscale redenen voor Nederland hebben gekozen.

Herhaaldelijk probeerde Favié uit te leggen dat de bedrijven waar hij bestuurder van is – Promogroup en U2 Limited – vooral bezig zijn met het beheren van auteursrechten en andere exploitatierechten, net als het voeren van administratie voor de verschillende activiteiten van de bands.

Dat er wereldwijd royalty’s via deze vennootschappen worden binnengehaald en dat Nederland voor dit soort betalingen een gunstige fiscaal regime heeft, heeft volgens Favié niets te maken met de keuze voor Amsterdam als zetel. „Het gaat om onze expertise.”

‘Belastingontwijking is een contradictie’

Volgens Favié betalen de bedrijven („geen brievenbusmaatschappijen”) netjes vennootschapsbelasting, wordt er in de verschillende landen waar de Stones optreden omzetbelasting afgedragen over de kaartverkoop. De bandleden krijgen vanuit Amsterdam geen royalty’s maar krijgen een vergoeding voor hun optredens en muziekverkoop. Van belastingontwijking is geen sprake. Dat begrip noemde hij een „een contradictie.” „Net als de dood kun je belastingen niet ontwijken.”

Vóór Favié voor Promogroup werkte, beaamde hij, zal de fiscaliteit wel een rol hebben gespeeld. Begin jaren zeventig was de belastingdruk voor popsterren in Engeland rond de 100 procent, vertelde hij. Kort na de komst van U2 naar Amsterdam in 2006, ging het belastingtarief voor artiesten in Ierland omhoog.

Na afloop van het af en toe grimmige verhoor zei Favié geschrokken te zijn van de suggestie van commissielid Van Dam dat zijn verklaring niet zou deugen. „Als ik onder ede de waarheid spreek, kan ik dat moeilijk rijmen. Ik snap dit niet.” Hij zei zich te beraden op de precieze betekenis ervan. „Ik moet hier even goed over nadenken en het goed gaan uitzoeken.”

Commissievoorzitter Henk Nijboer (PvdA) zei na afloop dat de commissie bij het verhoor van Favié „geen meineed” heeft geconstateerd. „Het verhaal dat hij niet precies wist wat de fiscale overwegingen van zijn bedrijven zijn vonden we ongeloofwaardig.”