Justitieminister VS getuigt voor Senaat over banden Rusland

Ruslandonderzoek Jeff Sessions accepteert de uitnodiging nadat FBI-baas Comey hintte op meer banden van Sessions met Rusland dan tot nu toe bekend waren.

Minister van Justitie Jeff Sessions.
Minister van Justitie Jeff Sessions. Foto Chris Aluka Berry/Reuters

Jeff Sessions, de Amerikaanse minister van Justitie, getuigt dinsdag voor de inlichtingencommissie van de Senaat die de mogelijke banden van Trumps regering met Rusland onderzoekt. Sessions maakte zaterdag bekend het verzoek van de commissie te accepteren.

Sessions gaat dinsdag in op de beschuldigingen die voormalig FBI-directeur James Comey donderdag uitte bij zijn hoorzitting over de Russische connecties. Comey liet zich tijdens de hoorzitting in cryptische bewoordingen uit over Sessions’ banden met Rusland.

Minister Sessions trok zich in maart terug uit FBI-onderzoeken naar Russische beïnvloeding van de Amerikaanse verkiezingen, nadat bekend werd dat hij tijdens Trumps campagne twee keer contact had met de ambassadeur van Rusland. Hij had deze contacten eerder onder ede ontkend tijdens een hoorzitting voor de Senaat, die aan zijn benoeming voorafging.

Sessions ontkende later gelogen te hebben – hij had de vraag naar eigen zeggen verkeerd geïnterpreteerd. Voordat de twee gewraakte afspraken van Sessions met de ambassadeur in maart aan het licht kwamen, zouden er volgens Comey al verschillende ‘vertrouwelijke feiten’ zijn geweest „die zijn betrokkenheid bij het Ruslandonderzoek problematisch maakten”. FBI-medewerkers waren er volgens Comey daarom eerder al van overtuigd dat Sessions zich zou terugtrekken uit het Ruslandonderzoek. Wat deze feiten precies zijn, zei Comey niet.

Democratische senatoren hebben regelmatig de vraag opgeworpen of Sessions en de Russische ambassadeur elkaar niet vaker dan twee keer hebben ontmoet.

Bijvoorbeeld tijdens een bijeenkomst over buitenlands beleid in april vorig jaar in het Mayflower Hotel in New York.

Het ministerie van Justitie erkent dat Sessions daar was, maar ontkent dat hij de Russische ambassadeur daar heeft ontmoet.

In een brief schrijft Sessions dat hij voor de inlichtingencommissie van de Senaat op Comey’s opmerkingen wil reageren, omdat dat „de meest geschikte plaats” ervoor is, aangezien de commissie „toegang heeft tot relevante geheime informatie”.

Commentaar pagina 17
    • Guus Ritzen