Recensie

Recensie Muziek

Grootse jubileumviering van Van Kemenade

De altsaxofoon van Paul van Kemenade fluistert in ‘Prime Time Serenade’, jubelt als het daglicht in ‘Daytime Sketches’ en zingt als het gospellied in ‘Hospel’. Op het nieuwste album van saxofonist Van Kemenade (1957), in samenwerking met de Braziliaanse percussioniste Mariá Portugal en pianist en ‘sampler’ Jasper van ’t Hof, bereiken de musici grote hoogte, zowel in de variëteit als in de afzonderlijke nummers. Dit jaar viert saxofonist en componist Van Kemenade zijn 40-jarige jubileum. Daytime Sketches is een indrukwekkende terugblik op zijn carrière en biedt nieuwe wegen. In nummers als de schitterende opening ‘Prime Time Serenade’ en ‘Count us in’ hoor je zijn wortels in de bebop. Maar zijn aandacht reikt verder, zelfs tot in de eigentijdse elektronische muziek en Amerikaanse jazz, zoals in het alle grenzen overschrijdende ‘Um Draminha Pro Senhor Incrivel’. Het resultaat is een groots album waarin piano en slagwerk op gelijkwaardig niveau staan als de altsax.