Gooide CDA-parlementariër boos haar bonnetjes weg?

Heeft ze de bonnen nooit bewaard? Of heeft ze ze vorige week uit woede weggegooid?

Verwarring rondom CDA-Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik uit het Twentse Hengevelde. De voorbije weken ontstond commotie over de maandelijkse onkostenvergoeding van 4.300 euro die zij net als alle andere Europarlementariërs ontvangt. Haar collega-parlementariërs van het CDA verantwoorden deze onkostenvergoeding met een accountantsverklaring. Daarvoor verzamelen ze braaf bonnetjes van al hun uitgaven.

Schreijer-Pierik weigerde dat. Volgens de regels van het Europees Parlement hoeft dat ook niet, maar volgens de regels van het CDA wel. Uiteindelijk gaf Schreijer-Pierik vorige week toe en beloofde ze haar partij voortaan ook bonnetjes te gaan verzamelen.

Maar hoe zit het dan met de onkostenvergoedingen die ze de voorbije jaren ontving? Gaat ze die nog verantwoorden? Nee, zei haar woordvoerder vrijdag tegen de NOS. Ze had namelijk nooit bonnetjes bewaard, dus dat kon niet. Maar in dagblad Tubantia verscheen zaterdag een interview met Schreijer-Pierik waarin ze vertelde alle bonnen vorige week te hebben weggegooid. „Zo zat was ik het hele gedoe”, aldus Schreijer-Pierik. Ze zei zelfs een breuk met haar partij te hebben overwogen omdat die maar om de bonnen bleef vragen. Schreijer-Pierik was zondagavond niet bereikbaar om te vertellen of ze nu wel of geen bonnen heeft bewaard.