Gezocht: zwartkijker

Een korte serie verborgen vacatures (5)

Een beetje Nederlands meesterwerk kost miljoenen, maar we zien vaak niet eens de helft. Zie Rembrandts zelfportret als Paulus, of de Avondschool van Gerard Dou: bijna helemaal zwart, maar iedereen kijkt naar die paar procent licht. En dat terwijl al het licht juist in dat zwart is gaan zitten. Zwart is dus meer licht dan licht, en het is zonde van het doek en geld als niemand daar naar kijkt. Daarom zoeken we voor ons museum een professionele zwartkijker. Iemand die ’s nachts, als niemand kijkt, het grimmige, het donkere en het obscure waardeert. Liefhebbers van Black Sabbath, reizen zonder vervoerbewijs en zwarte katten hebben voorrang; liever geen reacties van wie ooit iets verdonkeremaande. Je tekent bij ons – zwart op zwart – een jaarcontract, je salaris melden we niet aan bij de belastingdienst.

tekst illustratie met iStock