‘Geradicaliseerde’ man bij concert Meeuwis blijft vooralsnog vast

aanhouding eindhoven Eén filmende man leidde vrijdag in Eindhoven tot de inzet van een politiemacht. Het publiek genoot gewoon door van Guus Meeuwis.

De politie geeft deze maandag meer informatie over de man die vrijdag werd aangehouden bij een concert van Guus Meeuwis in Eindhoven. Ze sloeg groot alarm omdat de man mogelijk ‘geradicaliseerd’ is: politie-eenheden uit Noord-Brabant en erbuiten werden ingezet. De arrestant is in het weekend verhoord en blijft vooralsnog in hechtenis, zei de politie zondag.

1 Wat was voor de politie de reden om de man aan te houden?

Agenten zagen rond kwart over acht ’s avonds – het concert was al aan de gang – een man bij een ingang van het PSV-stadion staan. „Hij was aan het filmen, had daar geen duidelijke verklaring voor en bleek geen kaartje te hebben voor het concert”, aldus de politie. De 29-jarige Amsterdammer stond in politiesystemen geregistreerd als ‘mogelijk geradicaliseerd’. De politie hield hem aan en besloot uit voorzorg „op te schalen”.

2 In hoeverre heeft de politie haar inzet ‘opgeschaald’?

De politie besloot de Staf Grootschalig en Bijzonder Optreden (SGBO) op te roepen, die met een korpsbreed mandaat opereert bij grote incidenten. De SGBO dirigeerde tientallen agenten in kogelwerende vesten naar het stadion en naar het centrum van Eindhoven. Wegen rond het stadion werden afgezet. Brandweer en hulpdiensten werden ook opgeroepen. Op het door brandweer en ambulancediensten gebruikte communicatiesysteem P2000 verscheen om 21.38 uur de melding ‘OPKOMEN IVM CTER GUUS MEEUWIS’. CTER staat voor contraterrorisme, extremisme en radicalisering. Politiebusjes stonden klaar en er cirkelde een politiehelikopter boven de stad.

3 Waarom is besloten om de SGBO op te roepen?

De politie wist niet of de man alleen was. „Uit voorzorg, om ieder risico uit te sluiten, wilden we toch met veel politie in de stad aanwezig zijn”, zei een woordvoerder van de politie tegen Omroep Brabant. Rond tien over twaalf ’s nachts meldde de politie dat de situatie onder controle was. Een „concrete dreiging” was er niet, aldus een politiepersbericht.

4 Hoe reageerde het publiek op de massale inzet van politie?

Rustig en ontspannen, volgens bezoekers. Sommigen viel het op dat Meeuwis langer doorspeelde en ook nummers begon te herhalen. Dat gebeurde op verzoek van de politie, om mensen langer in het stadion te houden. De vuurwerkshow aan het einde werd geschrapt. Naar aanleiding van de aanslag in Manchester bij het concert van Ariana Grande was de beveiliging rond de concertreeks van Meeuwis al opgeschroefd. Op het plein rond het stadion waren bijvoorbeeld grote zandzakken geplaatst. Meeuwis’ management besloot de concerten op zaterdag, zondag en dinsdag gewoon door te laten gaan.