Formatiepoging met GroenLinks opnieuw mislukt

Vanmiddag liepen de gesprekken vast. Net als de vorige keer bleek migratie het struikelblok.

Pechtold, Rutte, Klaver en Buma, eerder maandag bij het Catshuis.
Pechtold, Rutte, Klaver en Buma, eerder maandag bij het Catshuis. Foto Jerry Lampen/ANP

De informele onderhandelingen tussen de VVD, D66, CDA en GroenLinks zijn mislukt. Dat heeft informateur Herman Tjeenk Willink maandagavond bekendgemaakt. De partijen gaan geen nieuwe poging doen om samen tot een regeerakkoord te komen. De onderhandelaars hebben het Catshuis via de achteruitgang verlaten. Net als bij de vorige poging bleken de meningsverschillen over migratie maandagmiddag onoverbrugbaar.

Tjeenk Willink heeft de Tweede Kamer via een brief aan voorzitter Khadija Arib laten weten dat de meerderheidscombinatie tussen de vier partijen “niet mogelijk is”. Hij heeft die boodschap inmiddels ook overgebracht aan de koning.

Volg voor de laatste ontwikkelingen ook ons formatieblog.

Migratie

Tjeenk Willink probeerde de partijen bij elkaar te brengen door een laatste voorstel te doen voor een compromis. In het voorstel werd steun uitgesproken voor een deal die vergelijkbaar is met de Turkije-deal, maar dan met de Noord-Afrikaanse landen. Alle betrokken partijen konden ermee leven, behalve GroenLinks. Klaver en zijn partij hadden tegen een concreet punt uit de tekst bezwaren. Welk punt dat was, en welke bezwaren GroenLinks had, wilde hij niet zeggen.

Lees de tekst van het voorstel in ons liveblog.

De informateur heeft de tekst van het voorstel als bijlage toegevoegd aan zijn brief aan Arib.

Twitter avatar Evansteenbergen Enzo van Steenbergen Tjeenk Willink: ‘Zelfs als informateur die bijna heilig is verklaard kon ik niets meer doen.’ #formatie

Moeizame onderhandelingen

Na de verkiezingen werd in eerste instantie Edith Schippers aangewezen als informateur. Nadat zij na 49 dagen moest vaststellen dat geen van de meerderheidscombinaties kans van slagen leek te hebben, gaf ze haar opdracht terug. De Tweede Kamer vroeg vervolgens Tjeenk Willink een nieuwe poging te doen.

De formatie verloopt moeizaam omdat de partijen vooralsnog onvoldoende bereid zijn concessies te doen. Vooraf bleek al dat een combinatie met de tweede partij van het land, de PVV, was uitgesloten. Geen van de grote partijen ziet die zitten. Samenwerking met de ChristenUnie is tot nu toe voor D66 onacceptabel. Volgens die partij omdat de meningsverschillen over een vrijwillig levenseinde onoverbrugbaar zijn. Het heeft er echter de schijn van dat D66 in een coalitie niet de meest progressieve partij wil zijn. Een samenwerking zonder de VVD, maar met de grote linkse partijen sluit de partij van Pechtold namelijk niet principieel uit.

Een coalitie waar de PvdA deel van uitmaakt, wil Lodewijk Asscher op zijn beurt niet omdat zijn partij een historische nederlaag leed bij de verkiezingen. De SP, net als GroenLinks goed voor veertien zetels, heeft samenwerking met de VVD uitgesloten.

Lees ook: Waarom wil niemand met Wilders? En zes andere vragen over de blokkades in de formatie

Gezag

Minister van Staat Tjeenk Willink werd door de Kamer als informateur aangewezen in de hoop dat hij met zijn gezag een doorbraak kan forceren. Daar deed hij de afgelopen twee weken pogingen toe tijdens gesprekken in zijn eigen woning en het Catshuis.

De informateur liet weten zijn werk voort te willen zetten, en opnieuw op zoek te gaan naar een andere werkbare combinatie. Welke partijen daarbij betrokken zouden moeten worden, zei hij nog niet te weten. Tjeenk Willink noemde het “een schande” als partijen die eerder voor een meerderheidskabinet pleitten na het mislukken van deze poging genoegen zouden nemen met een minderheidskabinet.