‘Europese Commissie start inbreukprocedure tegen lidstaten om migratie’

De procedures worden aangespannen tegen Tsjechië, Polen en Hongarije.

Het hoofdkantoor van de Europese Commissie in Brussel
Het hoofdkantoor van de Europese Commissie in Brussel Foto Jonas Roosens / ANP

De Europese Commissie start inbreukprocedures tegen EU-lidstaten Tsjechië, Polen en Hongarije. Hiermee wil Brussel de landen verplichten om de afspraken na te leven op het gebied van de opname van migranten. Dat melden bronnen binnen de Europese Unie maandag aan persbureau Reuters.

De procedures worden volgens de bronnen dinsdag begonnen. De desbetreffende landen ontvangen dan tijdens een regulier overleg een formele brief waarin zij op de hoogte worden gesteld van de juridische stappen die tegen hen genomen worden. Een inbreukprocedure kan eventueel later de opmaat zijn voor het aanspannen van een rechtszaak. De procedure, die ook wel beroep wegens niet-nakoming wordt genoemd, wordt gebruikt wanneer een lidstaat Europese wetgeving niet uitvoert.

Herverdeling migranten

De lidstaten worden op de korrel genomen omdat zij weigeren om asielzoekers op te nemen. In 2015 werd in EU-verband afgesproken dat migranten die in de Unie arriveren via een verdeelsleutel eerlijk verspreid worden over de lidstaten. Zo moeten landen als Italië en Griekenland, waar het leeuwendeel van de vluchtelingen arriveren, ontlast worden.

Lees ook: EU zegt tegen migranten ‘welkom’ en ‘wegwezen’

Dat het tot juridische stappen komt, geeft aan dat de onvrede tussen de Europese Commissie en haar voorzitter Jean-Claude Juncker enerzijds en Polen, Hongarije en Tsjechië anderzijds hoog is opgelopen. Aanvankelijk wilde de Europese Commissie dat de lidstaten unaniem voor de herverdeling van 120.000 vluchtelingen uit Griekenland en Italië zouden stemmen. Toen stemden Slowakije, Tsjechië, Hongarije en Roemenië tegen.

Besluit doorgedrukt

Hierop drukte de Commissie het besluit door, omdat een meerderheid voor was. Dat is in principe volgens de regels, maar werd toch gezien als een zware stap, aangezien dergelijke besluiten doorgaans unaniem worden genomen.

Lees ook: EU kraakt onder migratieconflicten

Meerdere van de tegenstemmende landen gaven hierna aan niet te zullen meewerken met de herverdeling. Zij willen vooral geen islamitische vluchtelingen opnemen.