Atletiek

Bolt neemt afscheid van zijn eigen fans met ‘een van de slechtste races in jaren’

Usain Bolt klokt 10,03 in Kingston.
Usain Bolt klokt 10,03 in Kingston. Foto AFP

Sprintkoning Usain Bolt heeft in Kingston op emotionele wijze afscheid genomen van zijn fans uit eigen land. Voor 30.000 enthousiaste landgenoten liep de achtvoudig olympisch kampioen uit Jamaica zijn laatste race in zijn geboorteland. Uiteraard won hij, al kon hij niet voor de 51ste keer in zijn fabelachtige loopbaan onder de 10 seconden eindigen (10,03).

Bolt kuste na zijn laatste sprint over 100 meter in Jamaica de blauwe baan en de witte finishlijn. Daarna liep hij een luidbejubelde ereronde. Van zijn vertrouwde coach Glen Mills, die hem tot snelste man ter wereld maakte, kreeg Bolt tijdens het zogenoemde 'Salut to a Legend' een speciale trofee.

De elfvoudig wereldkampioen loopt op 12 augustus bij de WK in Londen zijn laatste officiële race. Bolt komt dan met de estafetteploeg van Jamaica in actie. Negen dagen later wordt hij 31.

Bolt was zeer onder de indruk van het eerbetoon. ,,Ik wist dat het een groot festijn zou worden, maar dit had ik toch niet verwacht”, liet hij een tikje ontroerd weten. ,,De sfeer, al die mensen die mij steunden en toejuichten, het was zenuwslopend. Ik geloof niet dat ik eerder voor een race op de 100 meter zó nerveus ben geweest. Het was misschien wel één van mijn slechtste races van de laatste jaren. Ik wilde een show geven, maar de uitvoering leek nergens op.” (ANP)