Amerikaan zat 17 jaar vast voor overval, die dubbelganger wellicht had gepleegd

Foto Kansas City Police Department

Zeventien jaar zat hij vast, tot zijn dubbelganger opdook. De Amerikaan Richard Anthony Jones (rechts) ging de cel in voor een overval in 1999 in Kansas City. Er was geen DNA-bewijs, er werden geen vingerafdrukken gevonden en hij had een alibi. Toch ging Jones de cel in, vooral op basis van getuigenverklaringen.

In de gevangenis hoorde Jones over een man die sprekend op hem lijkt, ook in Kansas City woont en dezelfde voornaam heeft. Hij consulteerde een belangenorganisatie die opkomt voor ten onterechte veroordeelden. Die spoorde de dubbelganger (links) op, waarop de zaak weer voor de rechter kwam. De getuigen konden de twee niet uit elkaar houden. Er is geen bewijs Jones langer vast te houden, oordeelde de rechter, en sprak hem vrij. (BBC)

    • Guus Ritzen