14.000 stemmen verkeerd opgeteld bij Tweede Kamerverkiezingen

Foto Evert-Jan Daniels/ ANP

Bij de Tweede Kamerverkiezingen zijn bijna 14.000 stemmen verkeerd genoteerd door optelfouten bij de hoofdstembureaus van de twintig kieskringen. Dat concludeert de Stichting Politieke Academie, die verkiezingsonderzoek doet voor onder meer overheden en politieke partijen. De stichting verzamelde in maart met uitzendkrachten de uitslagen van alle 9.357 stembureaus.

De hoofdstembureaus van de twintig kieskringen moesten alle stemmen van de gemeenten in hun regio verzamelen en bij elkaar optellen. 14.000 stemmen werden verkeerd verwerkt, volgens de Politieke Academie. In totaal hebben kieskringen 10.227 stemmen te weinig genoteerd en 3.585 stemmen te veel.

Vorige week werd al bekend dat er bijna 7.700 stemmen uit Boxmeer verloren zijn gegaan door een fout van de kieskring Den Bosch.

Voorheen gebruikten de kieskringen speciale software om stemmen op te tellen, maar dat had minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken, PvdA) zes weken voor de verkiezingen verboden, uit angst voor beïnvloeding door hackers. De Tweede Kamer heeft vorige week al een debat aangevraagd met Plasterk over de verloren stemmen uit Boxmeer.

Lees ook: Zo zijn de zetels én de restzetels over de partijen verdeeld

Verreweg de meeste optelfouten – bijna 9.000 – waren in de regio Den Bosch, zegt Joost Smits van de Politieke Academie: „In de meeste andere kieskringen gaat het steeds om 300 à 400 verschillen.”

In de kieskring Den Bosch ging het niet alleen mis met de stemmen van Boxmeer, maar bijvoorbeeld ook met die van Bergeijk. Die gemeente had zelf 1.097 stemmen genoteerd voor D66. De kieskring Den Bosch noteerde voor nul D66-stemmen voor Bergeijk.

De Politieke Academie zegt dat de optelfouten geen effect zouden hebben gehad op de grootte van partijen in de huidige Tweede Kamer. „De verschillen tellen niet op tot één zetel”, zegt Smits. Maar hij heeft niet onderzocht wat het effect van de optelfouten is op de toewijzing van de restzetel en op de met voorkeursstemmen gekozen Tweede Kamerleden.

De Kiesraad was maandagavond niet bereikbaar voor commentaar.