Zoon Moammar Gaddafi weer op vrije voeten

Waar Saif al-Islam Gadaffi nu verblijft is onduidelijk. Hij was de favoriete zoon en beoogd opvolger van zijn vader.

Saif al-Islam Gadaffi in 2010.
Saif al-Islam Gadaffi in 2010. Foto: Sabri Elmhedwi / EPA

Een lokale militie in de Libische stad Zintan heeft afgelopen vrijdag Saif al-Islam Gaddafi uit zijn gevangenschap vrijgelaten. Dat bevestigen strijders van het Abu Bakr-al Saddiqbataljon aan persbureau AP. In de verklaring staat dat Gaddafi Zintan heeft verlaten, maar niet waar zich op het moment bevindt.

Volgens de rebellen zou Gaddafi zijn vrijgelaten op verzoek van het parlement dat zetelt in de oostelijke stad Tobruk, dat een gratieverlening had uitgesproken. Sinds de parlementsverkiezingen van 2014 kent het door burgeroorlog verscheurde land drie rivaliserende regeringen - waarvan alleen de eenheidsregering in Tripoli erkend wordt door de Verenigde Naties.

De BBC meldt dat Saif al-Islam gevlucht zou zijn naar de Libische stad Bayda.

Hervormer, favoriet en oorlogsmisdadiger

De 44-jarige Saif al-Islam Gaddafi zat sinds het najaar van 2011 vast op verdenking van oorlogsmisdaden, die hij begaan zou hebben toen het regime van zijn vader begon in te storten. Het leger zou onder zijn aanvoering verantwoordelijk zijn voor moordpartijen onder Libische opstandelingen. In 2015 werd hij door een rechter ter dood veroordeeld.

Saif al-Islam Gaddafi werd als een-na-oudste zoon geboren en zou de favoriet zijn van de Libische dictator. Hoewel hij geen officiële positie had in het regime, werd hij gezien als de meest invloedrijke figuur na zijn vader. Hij viel op door zijn foutloze Engels en zijn rol als onderhandelaar bij het aanhalen van de Libische banden met het Westen, tussen 2000 en 2011.

Voor zijn doctoraat aan de London School of Economics schreef Saif al-Islam Gaddafi een proefschrift over regeringshervorming. Maar toen demonstranten zich massaal verenigden tijdens de opstand in 2011, besloot hij tot het einde te strijden. Hij werd op 19 november 2011 in de woestijn gevangen genomen terwijl hij probeerde te vluchten naar buurland Niger.

Internationaal gezocht

De strijdgroep die hem gevangen hield in Zintan, wedijverde met het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag over wie hem mocht berechten. De groep weigerde hem tevens uit te leveren aan de regering die zetelt in Tripoli, waar hij bij verstek ter dood werd veroordeeld. Saif al-Islam Gaddafi wordt nog steeds gezocht door het ICC, hoewel zijn advocaten beweren dat hij niet meer veroordeeld kan worden in Den Haag.

Sinds zijn gevangenname zijn er verschillende berichten naar buiten gekomen over Gaddafi ‘s situatie. Zijn advocaten hebben de afgelopen jaren al eerder gemeld dat hij was vrijgelaten, maar deze verklaringen bleken vals.