Ruim 2.500 migranten gered op Middellandse Zee

Daarnaast werden acht lichamen geborgen en worden nog zeker 52 mensen vermist.

Migranten in Libië na een mislukte poging om Europa te bereiken
Migranten in Libië na een mislukte poging om Europa te bereiken Foto Issouf Sanogo / AFP

Op zaterdag en zondag hebben verschillende reddingsmissies meer dan 2.500 migranten gered van bootjes op de Middellandse Zee. Dat meldt VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR zondag. Daarnaast werden acht lichamen geborgen en worden nog zeker 52 mensen vermist.

De migranten vertrokken uit Libië richting Europa. Onder meer de Libische en de Italiaanse kustwacht namen deel aan de reddingsoperaties. De UNHCR riep Europese landen zondag op om Italië, dat te kampen heeft met omvangrijke migrantenstromen, bij te staan:

“Het is belangrijk dat er bredere regionale verantwoordelijkheid wordt genomen en dat meer landen meewerken aan het opnemen van migranten. Oplossingen kunnen niet alleen in Italië liggen.”

Vluchtelingencrisis

De meeste vluchtelingen die Europa proberen te bereiken per boot vertrekken vanaf de Libische stranden. Hun aantallen stijgen sinds 2014. Volgens de UNHCR was 2016 het dodelijkste jaar voor migranten. Dat jaar verdronken meer dan vijfduizend vluchtelingen. Sinds het begin van dit jaar zijn al 1.770 migranten overleden of vermist geraakt tijdens de overtocht, die vaak in gammele en overvolle bootjes wordt gewaagd.

Lees ook: Komen er steeds meer bootmigranten naar Italië?

De UNHCR vermoedt dat het dodental van mensen die sterven in de Sahara op weg naar Libië nog hoger ligt. Veel vluchtelingen komen uit Afrikaanse landen ten zuiden van de Sahara.