Nadal wint Roland Garros voor tiende keer

Hij won in drie sets van Stan Wawrinka. Nog nooit won iemand hetzelfde grandslamtoernooi tien keer.

Foto Christian Hartmann/Reuters

Rafael Nadal heeft zondag voor de tiende keer het tennistoernooi Roland Garros gewonnen. Hij versloeg de Zwitser Stan Wawrinka in drie sets met 6-2, 6-3 en 6-1. Nog nooit won iemand, sinds het proftijdperk vanaf 1968, dezelfde grand slam tien keer.

Twitter avatar rolandgarros Roland-Garros “It’s difficult to talk today but the only thing I can say is thank you.” @RafaelNadal #RG17 #LaDecima https://t.co/So3870y0P2

Nadal speelde het hele toernooi goed en verloor geen set. Ook tijdens de finale tegen Wawrinka kwam hij niet in de problemen en wist hij overtuigend te winnen. De ‘koning van het gravel’ verloor in zijn hele carrière pas twee partijen in Parijs. Hij won het toernooi in 2005, 2006, 2007, 2008, 2010, 2011, 2012, 2013 en 2014.

Lees ook: Rafa is opnieuw geprogrammeerd

Blessures

Met de winst in Parijs lijkt Nadal weer helemaal terug te zijn nadat hij de afgelopen jaren kampte met blessures aan zijn knie en pols en mentale problemen. Vorig jaar moest hij zich nog geblesseerd terugtrekken uit het toernooi.

Nadal heeft met de winst zijn vijftiende grandslamtitel binnengesleept. Alleen Roger Federer won er meer, hij haalde achttien grandslamtitels binnen. Twaalf jaar geleden won hij zijn eerst titel in Parijs.

Roland Garros

Wawrinka won het toernooi twee jaar geleden en verloor nog nooit een grandslamfinale. Hij was met zijn 32 jaar de oudste finalist op Roland Garros sinds 1973. Novak Djokovic won vorig jaar het toernooi maar werd dit jaar in de kwartfinale uitgeschakeld door Dominic Thiem.

Zaterdag won de Letse Jelena Ostapenko verrassend de vrouwenfinale van het tennistoernooi. Het was de eerste keer dat een ongeplaatste tennisster Roland Garros won. Ze was met haar twintig jaar de jongste grandslamwinner sinds Maria Sjarapova in 2006. Ze won de finale van de Roemeense Simona Halep in drie sets met 4-6, 6-4 en 6-3.