Macron winnaar eerste ronde Franse parlementsverkiezingen

Macron won vorige maand de presidentsverkiezingen en mikte zondag op het winnen van een brede meerderheid.

De Franse president Macron zwaait na het uitbrengen van zijn stem.
De Franse president Macron zwaait na het uitbrengen van zijn stem. Foto Christophe Petit Tesson / AFP

De partij van de kersverse Franse president Emmanuel Macron heeft zoals verwacht zondag de eerste ronde van de Franse parlementsverkiezingen gewonnen. Volgens eerste gewogen uitslagen stemde 32,2 procent voor La République en Marche (LREM). De conservatieve Les Républicains van François Fillon haalde 21,5 procent, het populistisch-rechtse Front National van Marine Le Pen 13 procent.

Twitter avatar petervermaas Peter Vermaas Eerste officiële prognose: LREM 32,2%; LR 21,5%; FN 14%; LFI 11%; PS 10,2%.

Macron won vorige maand de presidentsverkiezingen en hoopte zondag een brede meerderheid in de wacht te slepen. Daarmee kan hij de door hem beloofde hervormingen makkelijker door het Assemblée loodsen. “De Franse stemmers hebben vandaag laten zien dat zij haast wil maken met deze grote hervormingen”, zei een regeringswoordvoerder kort na de eerste gewogen uitslagen. Na zijn vorige verkiezingsoverwinning trok Macron veel partijloze en linkse ministers aan, om zo een zo breed mogelijke politieke beweging te vormen.

Twitter avatar petervermaas Peter Vermaas Enorme winst dus voor Macron. Schatting is 390 tot 430 van de 577 zetels in de Assemblée.

De coalitie van Macron kan met dit resultaat rekenen op 390 tot 430 zetels van het Assemblée, dat in totaal 577 zetels telt. Dat is dus ruim voldoende voor een absolute meerderheid.

Twitter avatar petervermaas Peter Vermaas Enorme winst dus voor Macron. Schatting is 390 tot 430 van de 577 zetels in de Assemblée.
Lees ook: “En marche alors”: Frankrijk kiest nieuw parlement

PS grote verliezer

Grote verliezer van de verkiezingen zondag was de sociaal-democratische Parti Socialiste, die tijdens de presidentsverkiezingen van mei ook al werd weggevaagd. Zondag haalde de partij net 10 procent. De partij wordt afgestraft voor het impopulaire beleid van oud-president François Hollande, die van 2012 tot vorige maand aan de macht was. Partijvoorzitter Cambadelis sprak zondag van een “tegenslag zonder precedent”.

Lees ook: Macron gaat voor brede meerderheid

De opkomst viel zondag tegen. Die lag volgens de eerste schattingen rond de 50 procent, veel lager dan eerdere verkiezingen afgelopen jaren. Volgens Le Pen komt dit door een gebrek aan interesse van Fransen in publieke zaken:

Twitter avatar petervermaas Peter Vermaas Le Pen: lage opkomst laat zien dat Fransen zich nauwelijks in publieke leven interesseren.
Twitter avatar petervermaas Peter Vermaas Laagste opkomst sinds begin 5e Republiek. Daardoor kleine kans op “triangulaires”: 3 kandidaten in 2e ronde https://t.co/xafdlZ0meA

Tweede ronde

De tweede en laatste ronde van de Franse parlementsverkiezingen wordt volgende week zondag georganiseerd. Als een kandidaat zondag meer dan 50 procent van de stemmen haalt in een kiesdistrict én minstens 25 procent van de geregistreerde kiezers achter zich krijgt, is daar geen tweede ronde nodig.

Waar wel een tweede ronde nodig is, mag iedere politicus die deze zondag meer dan 12,5 procent van de stemmen krijgt volgende week meedoen. Dan wint de kandidaat met de meeste stemmen.

De meeste politieke macht ligt in Frankrijk bij de president, niet bij de Assemblée Nationale. Maar de regering die de president benoemt moet een meerderheid hebben in het parlement.