Formule 1

Hamilton wint in Canada, zure uitvalbeurt Verstappen

Lewis Hamilton heeft zijn achterstand op WK-leider Sebastian Vettel weten te verkleinen. In Canada schreef hij op soevereine wijze de zevende Grand Prix van het seizoen op zijn naam. Max Verstappen viel na een weergaloze start in kansrijke positie uit met technische problemen.

Het duurde elf ronden: een ontketende Max verstappen onderweg in de Grand Prix van Canada. Binnen de eerste paar honderd meters van de race vloog de Nederlander van zijn vijfde startpositie naar de tweede plek; alsof de wereldkampioenen Sebastian Vettel en Kimi Raikkonen voor hem een stel schooljongens was. En toen ineens, in die elfde ronde: einde verhaal. Accu in de hybride motor stuk en dus geen vermogen meer. Een vroege en onverwachte streep door een fraaie strijd om de podiumplaatsen met de Mercedessen van Lewis Hamilton en Valtteri Bottas. “Helemaal ruk” en “klote” vond Verstappen na afloop desgevraagd op Ziggo Sport:

“Ja, helemaal ruk. Ja, echt. Opeens viel alle power weg. Enorm balen als je tweede ligt. De start was super, maar uiteindelijk heb je nog steeds niks: enorm klote. Ik raakte Vettel, maar dan had hij maar eerder moeten remmen. Het valt zwaar: je ligt op een tweede plaats met een auto die daar eigenlijk niet goed genoeg voor is, maar hier was het zo lastig inhalen. Een podium zat er sowieso in; tweede en anders derde. Het hele seizoen is gewoon ruk, met alles. We gaan het zien in Bakoe.”

Wereldstart voor Verstappen

Verstappen stoof werkelijk naar voren bij het doven van de startlichten. Ietwat opportunistisch bij het ingaan van de eerste bocht? Wellicht. De Nederlander klaarde de klus in elk geval niet clean: hij raakte de voorvleugel van Sebastian Vettel - als tweede gestart - die daardoor schade aan zijn Ferrari opliep en zodoende praktisch een verloren race reed.

De winnaar van reeds drie Grands Prix dit jaar moest zondag in Montreal uiteindelijk genoegen nemen met de vierde plaats en zag zo zijn voorsprong in de WK-stand op Lewis Hamilton (Mercedes) teruglopen van 25 tot 12 punten. Beiden hebben nu drie zeges achter hun naam in 2017.

Hamilton begon vanaf pole, de 65e van zijn loopbaan en evenveel als Ayrton Senna, en leek na het achterop raken van Vettel voldoende te hebben aan cruise control om de race op zijn naam te zetten. Stalgenoot Valtteri Bottas achter hem vormde geen bedreiging, iets wat dit seizoen vaker dan Hamilton lief is wél het geval was.

Ocon en Perez smaakmakers

Het vermaak werd dan ook verzorgd door een drietal coureurs achter het Mercedes-duo. Verstappen’s teammaat Daniel Ricciardo had een groot deel van de race de Force India’s van Sergio Perez en Esteban Ocon vlak achter zich. Het privéteam, gesterkt met Mercedes aandrijving, kon op het Circuit Gilles Villeneuve prima uit de voeten en leek zelfs de betere van beide Ferrari’s.

Voor Sebastian Vettel was het grotendeels een frustrerende Grand Prix. Hij lag vrijwel vanaf het begin uit de strijd voor de winst en moest na een gedwongen stop - de door Verstappen veroorzaakte schade moest immers gerepareerd - helemaal van achteren komen. Een puike strategie van Ferrari, plus een technisch probleempje bij teamgenoot Kimi Raikkonen dat een bonusplekje winst opleverde, hielp Vettel uiteindelijk toch aan de vierde plaats.

De Duitse viervoudig wereldkampioen bereikte die stek tevens in stijl: hij verschalkte in de slotronden op overtuigende wijze Ocon en Perez, die het in die fase inmiddels drukker hadden elkaar te bestrijden dan een goed teamresultaat te laten prevaleren.

Comeback na pover Monaco

Lewis Hamilton’s zege in Montreal was alweer zijn zesde op het Circuit Gilles Villeneuve en kwam vandaag precies tien jaar na zijn eerste pole position en eerste overwinning aldaar. Hoewel zijn 65e pole position van zaterdag gezien de evenaring van Ayrton Senna van grote symbolische waarde is voor de Brit, telde zondag toch zonder twijfel het resultaat.

Na een uitermate pover weekeinde in Monaco twee weken geleden is er nu weer meer spanning in de strijd om het WK. Mercedes slaat in Canada hard terug, over twee weken gaat het circus verder in Bakoe.

Stand in het WK na 7 van de 20 races:

1. Sebastian Vettel 141 punten (+12)
2. Lewis Hamilton 129 (+25)
3. Valtteri Bottas 93 (+18)
4. Kimi Raikkonen 74 (+6)
5. Daniel Ricciardo 67 (+15)
6. MAX VERSTAPPEN 45 (+0)
7. Sergio Perez 44 (+10)

Uitslag Grand Prix van Canada

1. Lewis Hamilton (Mercedes) 70 ronden
2. Valtteri Bottas (Mercedes) +19,7 sec
3. Daniel Ricciardo (Red Bull) +35,2
4. Sebastian Vettel (Ferrari) +35,9
5. Sergio Perez (Force India) +40,4
6. Esteban Ocon (Force India) +40,7
7. Kimi Raikkonen (Ferrari) +58,6
8. Nico Hülkenberg (Renault) +1:00,3
9. Lance Stroll (Williams) +1 ronde
10. Romain Grosjean (Haas) +1 ronde

Verstappen over zijn botsing met Vettel

Twitter avatar LindaF1nl Linda van der Heide Verstappen over de touché met Vettel: "Had-ie maar eerder moeten remmen" 😂😂😂

'Walk in the park' voor zegevierende Hamilton in Canada

Het team feliciteert Hamilton over de boordradio: "Congratulations, Lewis. A walk in the park for you today."

Bottas keurig tweede, Vettel beperkt de schade met een vierde plaats. Ricciardo met zijn derde podiumplaats op rij en thuisrijder Lance Stroll (18) in zijn zevende Grand Prix scoort z'n eerste WK-punten.

FINISH!!! Hamilton wint in Canada

70/70 Tien jaar na zijn eerste overwinning in de F1, wint Hamilton opnieuw in Canada. Bottas komt als tweede over de meet - de eerste 1-2 voor Mercedes dit seizoen. Vettel wordt vierde, achter Ricciardo.

Vettel naar P4

69/70 Vettel pakt Perez in de chicane voor start-finish. Pakt die tactische keuze van Ferrari toch nog aardig uit. Heel netjes.

Ondertussen, je gelooft het niet, valt Alonso twee ronden voor het einde uit met een kapotte... Honda. reed in de punten. Zo frustrerend voor de tweevoudig wereldkampioen.

VIDEO: Vettel voorbij aan Ocon!

67/70 Wat een moment. Vettel in gevecht met beide Force India's, die eveneens met elkaar in de clinch gingen. Ocon komt er het slechtst van af: Perez P4, Vettel P5 en Ocon nu zesde.

Laatste ronden....

64/70 Lewis Hamilton leidt nog steeds, met 16,5 sec op Bottas. Dan Ricciardo met nog steeds die Force India's heel dicht achter zich. Vettel komt nu snel naderbij: zit ook al op de vleugel van dit groepje.

Vettel voorbij Raikkonen

61/70 Wauw. Kimi Raikkonen maakt een foutje en zodoende kan Sebastian Vettel ineens aan hem voorbij. Komt dat even goed uit in de strijd om het WK. Altijd lastig als "technische problemen" ineens opdoemen.

Twitter avatar ScuderiaFerrari Scuderia Ferrari 10 laps to go, #Seb5 fastest lap 1:14.964, #Kimi7 has technical problems #CanadianGP
Twitter avatar Kokuil Louis Dekker 'Knecht' Räikkönen verremt zich net voor m'n neus. Dat was slecht acteerwerk zeg, of ben ik nou te cynisch. Is 1e man Vettel er al voorbij?

Nog 15 ronden te gaan

55/70 We naderen de slotfase van de race. Hamilton leidt nog steeds, met 13 sec op Bottas. Achter hem Ricciardo in de Red Bull, opgejaagd door de Force India's van Perez (+0,9 sec) en Ocon (+0,8). Achter hen Raikkonen op 5 tellen en dan Vettel op 4,5 sec.

Teambaas Verstappen: geen elektriciteit meer

Christian Horner, teambaas bij Red Bull, zegt zojuist bij Sky Sports dat Verstappen inderdaad een accuprobleem had waardoor hij uiteindelijk volledige uitval van de elektrische systemen in zijn bolide ervoer. Blijft zonde.

Vettel in de pit

50/70 Daar is hij toch: de tweede pitstop van Sebastian Vettel (Ferrari). Hij komt nu terug op de baan achter stalgenoot Kimi Raikkonen. Het zal erom spannen of zij de Force India's van Ocon en Perez nog kunnen bedreigen; beide Ferrari's op verser rubber dan de Fransman en Mexicaan. Ferrari zegt over de boordradio tegen Vettel dat ze berekend hebben dat ze 8 ronden voor het einde te pakken moeten zijn.

Vettel op de staart van Force India's

46/70 De Duitser, leider in het WK, rijdt al ruim 40 ronden op deze banden maar heeft de snelheid eindelijk te pakken. Hij zit nu op de vleugel van Ocon, die teammaat Perez kort voor zich heeft. Beide Force India's inhalen betekent P4 voor Vettel. Maar achter hem: teammaat Raikkonen die veel nieuwere banden heeft (+13,6 sec).

Raikkonen wéér binnen

42/70 Opvallend; Ferrari haalt Raikkonen opnieuw binnen. Een tweede bandenstop waar één pitstop toch gangbaar is hier in Montreal. Ferrari probeert een verloren race te redden, Vettel rijdt anderzijds zijn persoonlijk snelste ronden.

Ook Ferando Alonso nu binnen met zijn McLaren. Gaat hij vandaag McLaren's eerste punten van het seizoen halen?

Accuprobleem voor Verstappen

38/70 Sky Sports meldt dat het probleem bij Verstappen met de accu in zijn hybride aandrijfsysteem is gebleken. De accu's in dat systeem wordne gebruikt om remenergie en warmte vanuit de turbo om te zetten in extra vermogen voor de aandrijving. Als die accu's niet (goed) werken, valt uiteindelijk de hele aandrijflijn stil.

De Belg Stoffel Vandoorne...

35/70...heeft, zoals het hele seizoen eigenlijk al, grote moeite om de prestaties van teamgenoot Alonso te evenaren. geen schande; we hebben het over een rookie tegenover een tweevoudig wereldkampioen. En toch, een 12e plaats voor Vandoorne momenteel: we hopen op meer voor onze zuiderbuur.

En daar is de leider in de pit

33/70 Hamilton in de Mercedes-pit voor nieuw rubber. Ocon volgt. Hamilton behoudt de leiding in de race relatief eenvoudig: achter hem nu weer teamgenoot Bottas op bijna 10 sec. Vettel heeft nu Ocon voor zich, daar zal hij niet blij mee zijn want de door Mercedes aangedreven Force India loopt op dit circuit als een trein.

De rangorde

30/70 We gaan richting het punt waarop de race halverwege is en na een stormachtige openingsfase, is de race nu wat tot rust gekomen. Lewis Hamilton moet nog binnenkomen voor zijn bandenwissel terwijl teamgenoot Valtteri Bottas al wel nieuwe banden heeft gehaald. Esteban Ocon moet ook nog binnenkomen, net als Fernando Alonso.

1. Hamilton
2. Ocon +25,7 sec
3. Bottas +26,3
4. Ricciardo +38,5
5. Perez +40,9
6. Raikkonen +42,9
7. Vettel +47,8
8. Alonso +53,4

Force India's en Alonso de verrassing

23/70 Op een derde van de race zijn de Force India's met aan het stuur Sergio Perez en Esteban Ocon voorlopig de verrassing. Nu Valtteri Bottas de pit in duikt ligt laatstgenoemde zelfs even op de 2e plek. Fernando Alonso toont ook zijn klasse: P7 in de geplaagde McLaren-Honda. als de Japanse krachtbron achterin Alonso's wagen het voor de verandering zou uithouden, beleeft de tweevoudig wereldkampioen eindelijk eens een goed weekend.

Raikkonen in de pit, Ricciardo volgt

18/70Het is vooralsnog niet de race van Ferrari. Dat zo sterk acteerde tot nog toe dit seizoen. vettel na een beschadigde vleugel buiten de top 10 en Raikkonen die niet het tempo van Perez en Ocon kon bijhouden en dan maar met een vroege bandenwissel iets probeert te forceren. Red Bull laat zich niet verrassen en doet hetzelfde met Ricciardo.

Op een kwart van de race...

17/70...leidt Lewis Hamilton voor zijn teammaat Valtteri Bottas (+6,2 sec). Achter het Mercedes-duo:

3. Daniel Ricciardo (Red Bull)
4. Sergio Perez (Force India)
5. Kimi Raikkonen (Ferrari)
6. Esteban Ocon (Force India)
7. Fernando Alonso (McLaren)
...
12. Sebastian Vettel (Ferrari)
13. Stoffel Vandoorne (McLaren)

VIDEO: Verstappen woest bij falen Red Bull

De gebaren spreken voor zich. Wat zonde was dit.

Race hervat, Vettel op P13

14/70 Niemand heeft van de situatie gebruik gemaakt om de pit op te zoeken en de neutralisatie is opgeheven. Vettel ligt hierdoor, na zijn gedwongen vroege stop, op de 13e plek.

Race geneutraliseerd

13/70 Vanwege de bolide van Max die daar langs de baan staat en opgeruimd moet worden is de race momenteel geneutraliseerd. Virtuele safety car van kracht: de coureurs zijn gebonden aan een maximale snelheid, onderlinge verschillen blijven intact.

Verstappen valt uit in kansrijke positie

11/70 Nee toch. Oh, mensen wat zonde. De Red Bull van Max Verstappen geeft de geest. en niet voor het eerst dit seizoen, sterker nog: niet voor het eerst dit weekend. Ongelofelijk jammer, daar hij de Mercedes van Bottas ogenschijnlijk prima achter zich wist te houden.

Even bijkomen: de rangorde

10/70 Wát een openingsfase. De racevolgorde:

1. Hamilton
2. VERSTAPPEN +3,1 sec
3. Bottas +5,1
4. Ricciardo +8,7
5. Perez +9,7
6. Raikkonen +10,7

VIDEO: de start van Verstappen

Bij de start, die zo geweldig verliep voor Verstappen, zien we dat hij degene is die de schade aan Vettel's vleugel veroorzaakt.

Twitter avatar ZiggoSportF1 Ziggo Sport F1 Max Verstappen bij de start van P5 naar P2!! 👏👏👏 #CanadianGP #Verstappen https://t.co/TqmBmwunr4

VIDEO: de crash van Sainz en Massa

Twitter avatar ZiggoSportF1 Ziggo Sport F1 Woooooh wat een megaklapper van Sainz en Massa!! 😮 #CanadianGP #Sainz #Massa #Crash https://t.co/plVb2JsrkQ

Vettel in de pit

6/70 Een ronde later en daar is hij dan toch: nieuwe vleugel voor Vettel en dus ook maar nieuwe banden; veel eerder dan hij zou willen. Kan hij hiermee de race uitrijden?

Schade bij Vettel

5/70 zichtbaar is schade aan de voorvleugel van de Ferrari van Vettel. Hij komt niet binnen voor een nieuw exemplaar, even afwachten hoeveel last hij hiervan heeft.

Race weer onderweg

Ronde 3/4/70 De safety car is naar binnen en Verstappen probeert direct aan te vallen bij Hamilton, maar dat lukt niet. Daarna moet de Nederlander verdedigen op Bottas.

Massa geramd door Sainz

De Braziliaan kan er weinig aan doen; hij wordt van achteren geraakt door de Spanjaard.

En daar is 'ie al: de safety car

Geweldige start dus van Verstappen, die Vettel uiteindelijk naar de vierde plaats verwijst; ook Bottas is de Ferrari-coureur voorbij gegaan in de eerste bocht. Maar we hebben een crash van Carlos Sainz (Toro Rosso) en Felipe Massa (Williams). Brokstukken en ravage: iedereen sluit aan achter de safety car.

Geweldige start Verstappen in Canada

Max Verstappen is bij de start van de GP in Canada van plek vijf naar de tweede plaats geschoten. Hamilton behoudt de leiding.

Oh-oh die eerste bocht

Opwarmronde onderweg. Zometeen bij de start is het uitkijken geblazen bij de eerste twee bochten. Vettel zal een start als vorig jaar willen herhalen, terwijl crashes na de start in Canada geen zeldzaamheid zijn. Vorig jaar liet Rosberg zich piepelen en van d ebaan drukken; kostbaar. https://www.youtube.com/watch?v=-kdKlH8qyOc

Racestart: 20.00 uur

Nog een paar minuutjes en de opwarmronde gaat beginnen. Verstappen meldt zojuist dat de bewolking mooi is meegenomen: beter voor achterbanden als er niet constant een brandende zon op staat.

70 ronden in harde wind

Het weer in Montreal is aardig: bewolkt, graad of 29. Wel is de wind op het eiland, gelegen naast de olympische roeibaan van 1972, behoorlijk toegenomen. Daar kunnen de coureurs last van hebben met de wegligging. Normaal gesproken zullen de coureurs slechts met één bandenwissel de race willen uitrijden, maar de GP van Canada kent vaak safety car-situaties (neutralisaties van de race) die de strategieën compleet door de war kunnen gooien.

Lees ook: Formule 1-gids: verklarend voor de leek, verfrissend voor de liefhebber

Max Verstappen start als 5e

Gisteravond dus de kwalificatie met een ongekend snelle ronde van Lewis Hamilton. Nooit ging een F1-wagen sneller over het circuit in Montreal dan de Mercedes-coureur. Hamilton wordt gevolgd door Sebastian Vettel (Ferrari), die in de WK-stand wél voor Hamilton staat.

Achter dit topduo respectievelijk hun teamgenoten Valtteri Bottas en Kimi Raikkonen. En dan: Max Verstappen, vóór zijn stalgenoot Daniel Ricciardo. De hoogtepunten van gisteren:

De geheimen van een rondje Montreal

Twitter avatar ZiggoSportF1 Ziggo Sport F1 De geheimen van een rondje Canada uitgelegd door @robertdoornboss! #F1 #CanadianGP #ZiggoSport https://t.co/gHRKuHztqL

Kan Max een teleurstellend seizoen toch kleur geven in Canada?

Red Bull heeft nog lang geen zicht op de wereldtitel. Is het een verloren seizoen of kan Verstappen toch nog iets teweeg brengen voor de zomerstop? Race-expert Mark Koense en sportredacteur Frank Huiskamp bespreken de kansen en blikken in een video vooruit op de Grand Prix van Canada.

Hardste rempunt van het jaar

Hoewel de baan in Montreal dus vooral veel delen met hoge snelheid kent, is het circuit ook trots eigenaar van het hardste rempunt van het hele seizoen. Bocht 13, de chicane (rechts-links combinatie) vóór het rechte stuk met start-finish, wordt genaderd met een snelheid van boven de 320 km/u. De coureurs remmen op een kleine 50 meter van de bocht en in die luttele meters moet de snelheid met 174 km/u omlaag. Dit betekent dat de coureur 4,7 G-kracht te verwerken krijgt en met een kracht van 161 kg op het rempedaal drukt. Bovenmenselijk welhaast.

En dan nu over de race in Canada

Het is de vijftigste keer dat Canada gastheer is van een Grand Prix. Het Circuit Gilles Villeneuve in Montreal, deels permanent en deels over openbare wegen, is er een van hoge snelheden en snelle bochten. Even wat info van bandenleverancier Pirelli:

Senna naast Hamilton

Speciaal voor de mijlpaal van Hamilton, schenkt de familie Senna een originele helm van Ayrton aan de Brit. De rondjes waarmee beiden hun 65e pole position behaalden werden gisteren naast elkaar gezet.

Twitter avatar F1 Formula 1 It's been a big day in Montreal. Here are Hamilton and Senna taking pole in Canada - 25 years apart... #F1 https://t.co/6dokIjUB8K

Hamilton evenaart zijn idool

Tijdens de kwalificatie gisteravond evenaarde Lewis Hamilton het aantal pole positions van zijn idool: wijlen Ayrton Senna. Liefst 65 stuks heeft de Mercedes-coureur er nu achter zijn naam staan, en het record is in zicht:

Twitter avatar F1 Formula 1 Only Michael Schumacher now has more poles than @LewisHamilton #CanadianGP #F1 https://t.co/Pg3DjTGqjY

Welkom

We zijn weer live bij de zevende Grand Prix van het seizoen: de race in Canada op het Circuit Gilles Villeneuve. Het gaat vandaag over 70 ronden en Lewis Hamilton bemachtigde gisteren met een magistrale ronde de pole position> maar titelrivaal Sebastian Vettel staat pal achter hem. Het belooft een heerlijke raceavond te worden!