Iran schiet brein achter aanslagen Teheran dood

Bij de twee aanslagen van woensdag kwamen zeventien mensen om het leven.

Iraniërs bij de begrafenis van een van de slachtoffers van de aanslagen afgelopen week waarbij zeventien doden vielen.
Iraniërs bij de begrafenis van een van de slachtoffers van de aanslagen afgelopen week waarbij zeventien doden vielen. Foto AP

Iraanse veiligheidstroepen hebben zaterdag de man doodgeschoten die het brein was achter de aanslagen die woensdag in Teheran plaatsvonden. Reuters schrijft dat op basis van de Iraanse minister van Informatie. Bij de twee aanvallen afgelopen week vielen zeventien doden.

“Het brein en de bevelhebber van de terroristische aanslagen op het Iraanse parlement en het mausoleum van ayatollah Khomeini is vandaag gedood door veiligheidstroepen”, zei de minister zaterdag. Een van de terroristen blies zichzelf woensdag op bij het mausoleum van Khomeini, waarna een handlanger op de mensenmenigte begon in te schieten. Verschillende aanvallers vielen ook kort daarvoor het parlement binnen, waar ze op mensen schoten. Behalve de zelfmoordenaars werden alle aanvallers van beide aanslagen door veiligheidstroepen gedood.

Lees ook: Iran betaalt de prijs voor interventie in Irak en Syrië

Terreurbeweging Islamitische Staat claimde al gauw de verantwoordelijkheid voor de aanslag. Zondag werd bekend dat de Iraanse autoriteiten 7 mensen voor de aanslag te hebben aangehouden, nadat eerder deze week 43 verdachten werden opgepakt.

Ayatollah Khomeini (1902-1989) was de oprichter van de Islamitische Republiek Iran. Zijn mausoleum in Teheran is een van de belangrijkste nationale symbolen van Iran.