Zelf leren bellen met veldtelefoon soldaten

Van bellen in oorlogstijd tot het smeden van zilver, je kunt echt van alles leren op de jeugduniversiteit.

Oude veldtelefoon van soldaten
Oude veldtelefoon van soldaten Foto Istock

Stel dat je per se iemand moet spreken, maar je hebt je mobiele telefoon niet bij je. Je bent bovendien verdwaald in een vreemd land en je hoort kogels fluiten en bommen ontploffen. Wat doe je dan?

Of liever: wat deden de soldaten bij operatie Market Garden tijdens de Tweede Wereldoorlog? In 1944, probeerden geallieerde soldaten de stad Arnhem te veroveren. Helaas ging dat mis en kwamen de parachutisten op de verkeerde plek terecht. Toch konden de soldaten met elkaar in contact komen.

Hoe, dat kun je binnenkort leren bij een openbare les in Airborne Museum Hartenstein in Arnhem. Die les is een van de vele colleges die kinderen van 8 tot 12 jaar kunnen volgen in meer dan 30 musea. Daarin kun je over van alles leren en allerlei dingen doen – van de geheimtaal van Romeinse beelden, overleven in de jungle en het leven in de gevangenis tot de werking van DNA en het smeden van zilver.

Voor het ‘bellen’ in de oorlog moet je vooral zelf aan de slag, vertelt directeur Sarah Heijse van het oorlogsmuseum. „Eerst moeten de kinderen hun telefoon inleveren, zodat ze echt voelen hoe het is om niet te kunnen appen, sms’en of bellen.” Vervolgens leer je morse, een taal met letters die bestaan uit korte en lange piepjes. Met morse kon je vroeger berichten versturen met radiosignalen. Sarah: „Snel ga je naar buiten en leer je om verbinding te leggen met de veldtelefoon, die soldaten vroeger gebruikten.” Dan ga je opdrachten doen, die nog een verrassing blijven.

Als je dit wil doen, of Romeinse botten wil onderzoeken in Heerlen of wat anders, moet je snel zijn. De colleges raken snel uitverkocht.

Meer informatie over de colleges op www.museumjeugduniversiteit.nl