Vijftien nieuwe disciplines tijdens ‘stadsere’ Spelen

Tokio 2020 De Olympische Spelen worden ‘stadser’ en er zullen ‘meer vrouwen meedoen’, aldus de voorzitter van het IOC.

De Zomerspelen van 2020 in Tokio worden geschikter voor vrouwen.
De Zomerspelen van 2020 in Tokio worden geschikter voor vrouwen. Foto

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) heeft het programma voor de Spelen van 2020 in Tokio flink uitgebreid met vijftien nieuwe evenementen. Het gaat onder meer om gemengde estafettes bij atletiek (4x400 meter) en zwemmen (4x100 wissel) en om de nieuwe basketbalvorm drie tegen drie. Ook de koppelkoers voor baanwielrenners is op het olympische programma gezet.

Het IOC besloot vorig jaar al om vijf nieuwe sporten toe te voegen aan het programma voor Tokio 2020. Honkbal (voor de mannen) en softbal (vrouwen) keren in Japan terug op het olympische podium. Daarnaast werden surfen (op golven), skateboarden, karate en sportklimmen toegelaten tot de Spelen.

„Samen met deze vijf sporten hebben we fascinerende nieuwe evenementen toegevoegd aan het programma”, zei IOC-voorzitter Thomas Bach vrijdag. „De Spelen van Tokio worden zo jonger, ‘stadser’ en er zullen meer vrouwen aan meedoen.”

Zo komen er meer onderdelen voor vrouwen bij het boksen, roeien en kanoën en heeft het IOC gemengde teamonderdelen toegevoegd aan schermen, judo, tafeltennis en triatlon. Het is de bedoeling dat de verhouding tussen het aantal mannen en vrouwen op termijn vrijwel gelijk wordt.

Ondanks de uitbreiding van het aantal sporten en evenementen, is er over drie jaar in Tokio voor 285 sporters minder plaats dan tijdens de vorige Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Het leidde onder meer tot een verbolgen reactie van Sebastian Coe, de voorzitter van de internationale atletiekfederatie IAAF. Zijn sport zal namelijk wat startplaatsen moeten inleveren. „Atletiek is sport nummer één van de Spelen, we willen hier dus samen met het IOC nog eens goed naar gaan kijken.”