Trump doorbreekt stilzwijgen

Rusland-dossier Tijdens de getuigenis van oud-FBI-baas Comey hield de Amerikaanse president zich stil. Nu reageert Trump, en zijn advocaat dient een klacht in wegens lekken.

De Amerikaanse president Donald Trump heeft vrijdag gezegd „100 procent bereid” te zijn onder ede te getuigen over de gesprekken die hij had met voormalig FBI-directeur James Comey om zo ook zijn kant van het verhaal te vertellen. Op een persconferentie ter gelegenheid van het bezoek van de Roemeense president zei Trump: „Ik zou dan zeggen dat ik hem niet heb gevraagd om loyaliteit.” Comey getuigde donderdag voor een Senaatscommissie.

De president doorbrak eerder op de dag al zijn stilzwijgen op Twitter. Hij schreef over de getuigenis van Comey: „Ondanks zoveel schijnbeweringen en leugens, totale en complete rechtvaardiging… en WAUW Comey lekte.”

Donderdag had de president – fervent twitteraar – zich onthouden van commentaar. Met zijn tweet lijkt hij zijn gelijk te claimen over het feit dat hij Comey ontsloeg als FBI-baas. Trump lijkt ook te suggereren dat Comey bevestigde dat de president zelf niet werd onderzocht in het FBI-onderzoek naar Russische inmenging in de Amerikaanse verkiezingen en de Russische connecties van Trumps entourage. En hij lijkt de oud-FBI-baas van meineed te beschuldigen.

Trump retweette vrijdag verder de opmerking van advocaat Alan Dershowitz, een van de verdedigers van O.J. Simpson. Die schreef: „We moeten ophouden het te hebben over ‘hinderen van de rechtsgang’. Is niet aannemelijk. We moeten onderscheid maken tussen misdrijven en politieke zonden.”

Vrijdag werd eveneens bekend dat Trumps advocaat een klacht gaat indienen tegen Comey wegens het lekken van informatie. De oud-FBI-baas erkende voor de Senaatscommissie bewust de inhoud van gesprekken met de president met een vriend te hebben gedeeld, die deze weer doorspeelde aan journalisten. Comey hoopte zo dat een speciaal aanklager zou worden aangesteld om het FBI-onderzoek te leiden. Volgens Trumps advocaat, Marc Kasowitz, is Comey daardoor een van de „lekkers” die „actief proberen de president te ondermijnen”.

Dat is ook de lijn die in de Republikeinse Partij wordt vastgehouden. Al zei senator Susan Collins vrijdagochtend in een radioprogramma dat de opnames van het gesprek tussen de president en Comey – Trump suggereerde dat die er zijn – gedeeld moeten worden met het Congres. Collins is lid van de Senaatscommissie die de Russische inmenging in de verkiezingen onderzoekt.

Enkele uren later besloten de Republikein en Democraat die de Congrescommissie voor de Inlichtingendiensten voorzitten het Witte Huis daadwerkelijk om bandopnames te vragen. De deadline daarvoor - mochten die opnames er echt zijn - is 23 juni. Trump zelf ontweek een antwoord op de vraag of de opnames bestaan.