‘Terreur heeft Nederlandse samenleving veranderd’

Nederland is veranderd door internationale aanslagen van moslimextremisten – ook al zijn hier sinds Theo van Gogh in 2004 geen terreurdoden meer gevallen. Dat zegt driekwart (73 procent) van de ruim duizend mensen die deze week reageerden op een online NRC-enquête over aanslagen en media.

De polarisatie en vreemdelingenhaat in Nederland zijn toegenomen, zeggen veel lezers. Het wantrouwen tussen bevolkingsgroepen is een voedingsbodem voor populisme. En de uitsluiting van PVV-leider Geert Wilders bij de kabinetsformatie wringt weer met de democratische orde, zegt een lezer als Henk Visser (57) uit Krommenie: „De weerstand is begrijpelijk maar het rammelt aan het fundament van het electorale systeem.”

Eenvijfde, 19 procent, van de mensen zegt dat hun persoonlijke leven is veranderd door de terreur. Ze mijden bijvoorbeeld liever grote mensenmassa’s, het openbaar vervoer en sommigen ook grote steden.

Bijna 60 procent van de enquête-invullers vindt dat media te veel aandacht aan aanslagen schenken. „Daders worden door de media tot helden gemaakt. Iedere in zichzelf en de samenleving teleurgestelde eenling denkt op deze manier nog iets te kunnen betekenen”, volgens Heidi Fuhri (53 jaar) uit Enschede.

De NRC-enquête is niet bedoeld als representatieve steekproef, maar om een beeld te krijgen hoe Nederlanders terreur(nieuws) ervaren.

NRC-Enquête pagina 14-15