Recensie

Recensie

Tapas op z’n Hollands

Wereld Tapas Dag. Donderdag 15 juni wordt de derde editie van dit internationale eetfestijn gehouden met workshops, kookdemonstraties, wedstrijden en proeverijen in diverse wereldhoofdsteden. In Nederland heeft het Spaans Verkeersbureau de dag maar meteen opgerekt tot een Nationale Tapas Week. Van 12 tot en met 18 juni worden in een stuk of 30 restaurants tapasmenu’s aangeboden tegen gereduceerd tarief en vindt een verkiezing plaats van het beste tapasrestaurant. (Er zijn nog meer activiteiten, zie wereldtapasdag.nl).

De grootse aanpak doet vermoeden dat tapasrestaurants in Nederland het niet zo gemakkelijk hebben. Waar het een jaar of twintig geleden nog bijzonder was om met je vrienden af te spreken in zo’n tent en vijftien verschillende schaaltjes met dingen als in knoflook gedrenkte garnalen, gebakken chorizo, gehaktballetjes in tomatensaus en blokjes aardappeltortilla aan te laten rukken, is shared dining nu zo algemeen geworden dat je daar de Spanjaarden niet meer voor nodig hebt.

Toch blijft zo’n tafel vol tapas heel gezellig. Al is het niet precies wat in Spanje bedoeld wordt met ir de tapas. Als je daar tapas gaat eten, ga je van bar tot bar en bestel je overal een glas en slechts een enkel of hooguit twee gerechtjes. Hap, slik en door naar de volgende. Daarom ga je er meestal ook niet bij zitten, zoals wel gebruikelijk is in tapasrestaurants in ons land. Nee, een avondje tapassen in zeg Barcelona of Madrid verhoudt zich tot een avondje tapassen in Eindhoven of Amsterdam als het spelen van een voetbalwedstrijd tot het kijken van Studio Sport. Geeft niks, maar het is dus niet la cosa real.

Kom, laten we ter ere van Wereld Tapas Dag de tafel thuis nog eens op z’n Hollands volladen. Omdat de ruimte hier beperkt is, geef ik u eerst een lijstje met staccato tapasideeën en daarna een compleet recept voor scheermessen a la plancha. Harold, wat drinken we daarbij?

Een lijstje staccato tapasideeën:

Geroosterd brood, ingesmeerd met een gehalveerde tomaat en besprenkeld met olijfolie (ofwel pan con tomate); Spaanse vleeswaren (probeer eens verse chorizo, die je alleen maar zachtjes hoeft uit te bakken in een droge koekenpan); Olijven; Amandelen, gebakken in een drup olijfolie en bestrooid met zout; Gemarineerde ansjovisjes;Plakjes manchego en dulce de membrillo (kweeperengelei); Gefrituurde pimentos de padrón bestrooid met zeezoutvlokken; Gegrilde witlof met een dressing van sinaasappelsap, olijfolie en tijm, bestrooid met verkruimelde Cabrales of vergezeld van plakken jamón; Champignons gebakken met knoflook, afgeblust met sherry en bestrooid met peterselie; Gepofte bietjes, in blokjes gesneden, omgeschept met azijn en olijfolie en vergezeld van aioli waardoor u fijngehakte groene kruiden heeft geroerd.

Vul aan met alles waar u verder maar zin in heeft: gehaktballetjes, kippenvleugeltjes, tortilla, mosselen, gebakken grote garnalen.