Brieven

Overnamestrijd AKZO-PPG

Bedenktijd is typische polderoplossing

Jan Hommen, Jeroen van der Veer en Peter Wakkie (NRC, 31 mei) breken een weinig overtuigende lans voor een jaar bedenktijd bij een overnamebod. Daarbij halen ook zij suggestieve clichés uit de kast om partijen met overnameplannen te reduceren tot kwade vijanden met korte termijn-bedoelingen. Een wettelijke bedenktijd lijkt bij te dragen aan een zorgvuldige besluitvorming, maar levert uiteindelijk alleen profijt op voor besturen van ‘doelwitten’ die geen overtuigende tegenargumenten hebben om het bod te counteren.

Het bestuur van Akzo heeft in de strijd met PPG niet duidelijk kunnen maken waarom de huidige koers van het aandeel (74,51 euro) op de lange termijn beter is dan het bod van PPG (96,75 euro). Akzo stelt dat het bod niet de huidige en toekomstige waarde van Akzo Nobel weerspiegelt. Beweert het bestuur van Akzo dat het aandeel in de toekomst meer waard wordt? Maar wanneer en wie zorgt daar dan voor? Moet de aandeelhouder zelf er voor zorgen dat de koers omhoog gaat?

Het is geen sterk verhaal en wie geen sterk verhaal heeft, zal het toejuichen dat de wettelijke mogelijkheid wordt geboden om jaar bedenktijd in te lassen. Zo worden korte termijn-biedingen lange termijn-afwijzingen. Wie een overtuigend verhaal heeft, heeft geen jaar bedenktijd nodig. Het is een typisch Nederlandse polderoplossing.

    • Hans Pontier