Noorwegen Noorse massamoordenaar Anders Breivik laat naam veranderen en heet nu Fjotolf Hansen

De Noorse massamoordenaar Anders Breivik (38) heeft zijn naam officieel veranderd in Fjotolf Hansen. Dat heeft zijn advocaat vrijdag gezegd tegen Noorse media. Over de – meerdere – motieven voor de naamsverandering doet de advocaat geen mededelingen. „Hij heeft me enkele redenen verteld, maar daar wil ik niet over uitweiden.”

Breivik gebruikte de naam Fjotolf Hansen al eerder, bij de oprichting van een onderneming in 2009. Het bedrijf, Geofarm, gebruikte hij onder meer om aan kunstmest te komen voor de bom die hij in juli 2011 liet ontploffen in de regeringswijk in Oslo. Door de explosie kwamen acht mensen om het leven. Breivik reisde vervolgens naar het eiland Utøya, waar hij 69 mensen doodschoot op een vakantiekamp van de regeringspartij.

Volgens het Noorse bureau voor de statistiek zijn er ruim 52.000 burgers met de achternaam Hansen op een populatie van vijf miljoen. Het aantal vermeldingen van Fjotolf is op één hand te tellen. In Noorwegen zijn burgers vrij om hun naam in het bevolkingsregister te veranderen. (Reuters, ANP)