Opinie

‘Laat de politie kinderen leren dat het aanvallen van homo’s strafbaar is’

Stelling Discussie over voorlichting op scholen na mishandeling jonge lesbiennes op Schouwburgplein door kinderen.

Docente omgangskunde Sandy Kardolus vindt dat de politie kinderen op de basisschool moet voorlichten over de straf die staat op het in elkaar slaan van homoseksuele jongens en meisjes. Dit zei ze naar aanleiding van kinderen van 12 en 15 jaar die twee lesbische meisjes aanvielen op het Schouwburgplein vanwege hun geaardheid. „Vreemde ogen dwingen. Een les van een agent maakt meer indruk dan van hun eigen meester of juf.” De stelling luidt: ‘Laat de politie kinderen leren dat het aanvallen van homo’s strafbaar is.’

Sandy Kardolus: „Vroeger kwam de wijkagent op school als een docent hem of haar uitnodigde. Maar dat kan niet meer. Docenten moeten alles overleggen met hun besturen. Ik maak lespakketten voor scholen om homoseksualiteit vanaf jonge leeftijd bespreekbaar te maken. Er zitten opdrachten bij voor kinderen in groep 1 waarbij ze hun eigen familiesituatie mogen tekenen. Daar praten ze dan over met hun onderwijzer. Voor oudere kinderen zijn er lessen die gaan over wat je voelt als je verliefd bent. En dat je verliefd kunt zijn op een jongen en op een meisje. We hebben ook lespakketten voor ouders. Maar de ouders die zich afkeren van homoseksualiteit komen vaak niet op voorlichtingsavonden daarover. Dat is een probleem. Dat los je niet makkelijk op.”

Gerard Spierenburg, woordvoerder bij de politie in Rotterdam: „Scholen en ouders zijn verantwoordelijk voor de opvoeding van de kinderen. De politie heeft daar geen taak in. Die handhaaft de orde. Dat doen we als er sprake is van mishandeling en discriminatie, als het slaan gepaard gaat met scheldwoorden die slaan op de seksuele geaardheid van de slachtoffers. In het ergste geval kunnen ze daar celstraf voor krijgen.”

Gert-Jan Verboom, Hang Out 010, huiskamer voor LHBT-jongeren: „Scholen zijn sinds 2012 verplicht om hun leerlingen voor te lichten over homoseksualiteit. Maar de meeste doen dat niet. De onderwijsinspectie controleert dat niet. Er zijn ook scholen die kinderen leren dat homoseksuelen zielig zijn. Dat je begrip voor ze moet hebben. Daar zitten we niet op te wachten. Kinderen die homo’s in elkaar slaan moeten straf krijgen, maar ook gesprekken met sociaal werkers die hen leren om homo’s te respecteren.”

Irene van Kesteren, beleidsadviseur bij Fokor, koepel van 38 scholen in Rotterdam: „Fokor heeft hier nooit over vergaderd. Dat is iets van scholen zelf.”