Industrie

Na Philips neemt ook General Electric afscheid van de iconische lichtdivisie

Het Amerikaanse industriële conglomeraat General Electric (GE) is van plan zijn verlichtingsdivisie te verkopen. Volgens GE zijn inmiddels onderhandelingen met potentiële kopers begonnen. In Amerikaanse media wordt gesproken van een verkoopbedrag van ongeveer 500 miljoen dollar (446 miljoen euro).

De verkoop is een symbolische stap. De lichttak is namelijk terug te voeren naar uitvinder Thomas Edison die eind negentiende eeuw de elektrische lamp uitvond en een van de GE-grondleggers is.

Sindsdien groeide GE uit tot een van Amerika’s grootste bedrijven, vorig jaar goed voor een omzet van 124 miljard dollar (110 miljard euro). GE is actief op allerlei gebieden en produceert onder andere luchtvaartmotoren, locomotieven en windturbines.

GE wil zich meer op zijn industriële tak richten en is de afgelopen tijd uit verschillende consumentenzaken gestapt. Zo werd tv-zender NBC verkocht, een deel van financieringstak GE Capital. GE Appliances, dat consumentenproducten zoals koelkasten maakt, werd verkocht aan het Chinese Haier.

Met de verkoop van de lichttak volgt GE het voorbeeld van Philips, dat de lichtdivisie vorig jaar afsplitste in een nieuw bedrijf, Philips Lighting. Siemens deed in 2013 al hetzelfde met verlichtingstak Osram. (NRC)