In de Stopera mogen ze niet meer snoepen of een colaatje

Om vier uur even een energiebommetje in de vorm van een Snickers of Mars halen, zit er voor de Amsterdamse ambtenaren binnenkort niet meer in. Alle snoep- en frisdrankautomaten (63 stuks) worden met ingang van deze maand langzaam verwijderd.

Het verwijderen van de snoep- en frisdrankautomaten is de nasleep van een motie die in 2014 werd aangenomen. Daarin stond dat als de bestaande contracten afliepen, het assortiment aan snoepgoed in alle gemeentelijke gebouwen vervangen moest worden door biologische en fairtrade chocolade, chips en cola. Maar, aldus een woordvoerder van de gemeente, die duurzame producten bleken zoveel hogere leverancierskosten met zich mee te brengen – 189.000 euro per jaar – dat besloten is de automaten helemaal te laten verdwijnen. Ook wil de gemeente een „voorbeeldfunctie” zijn op het gebied van gezonde voeding. Intern leverde het besluit overigens maar 28 reacties, zowel positief als negatief, op.

Naar suiker hunkerende ambtenaren moeten dus voortaan even langs de supermarkt. Of ze snoepen gewoon helemaal niks. Of dit heel gezonde of juist chagrijnige werknemers oplevert, moet nog blijken. Dikker worden ze er in elk geval niet van.