‘Idioot hoge’ bonus NXP-topman in gevaar door onderzoek Europese Commissie

Minister Dijsselbloem noemde zijn bonus „een idioot hoog bedrag” en „buitenproportioneel”. Sinds vrijdag heeft topman Rick Clemmer van de Eindhovense chipproducent NXP meer aan zijn hoofd dan een opgewonden minister. Zijn overnamebeloning van 411 miljoen dollar (367 miljoen euro) staat op de tocht.

De Europese Commissie heeft namelijk aangekondigd een „diepgaand onderzoek” te starten naar in hoeverre de vorig jaar aangekondigde overname van NXP door de Amerikaanse branchegenoot Qualcomm te rijmen valt met de Europese mededingingsregels.

Het gevaar dreigt dat daarmee een streep gaat door de overname ter waarde van 47 miljard dollar (42 miljard euro), een van de grootste overnames ooit van een Nederlands bedrijf. En een streep door de overname, betekent een streep door de astronomische contractuele vastgelegde beloning in aandelen en opties van Clemmer.

De Europese Commissie stelt in een persbericht bezorgd te zijn dat de overname „kan leiden tot hogere prijzen, minder keuze en minder innovatie” in de wereld van chips, ook wel halfgeleiders genoemd.

„Wij gebruiken onze elektronische apparaten – mobiele telefoons of tablets – elke dag. Omdat halfgeleiders in praktisch elk elektronisch apparaat worden gebruikt, zijn wij ervan afhankelijk voor deze apparaten”, stelt eurocommissaris Margrethe Vestager (Mededinging) in een verklaring. De Europese Commissie vreest dat het nieuwe bedrijf met name op het vlak van NFC-chips die in mobiele telefoons zitten en specifieke chips in auto’s te machtig zou kunnen worden.

Onduidelijk is hoe Clemmer op het onderzoek van de Commissie heeft gereageerd. De Amerikaan uit Austin staat er binnen NXP (33.000 werknemers) om bekend in woede te ontsteken als de resultaten tegenvallen. Daarvoor moet men wel even terug in de geschiedenis want sinds rampjaar 2009 werd het aandeel NXP onder Clemmers vleugels bijna 50 keer meer waard.

De Europese Commissie heeft tot 17 oktober om een beslissing over de overname te nemen. (NRC)