Breaking Pet News

De verkoop van konijnen is in dierenwinkel De Rimboe de pan uit gerezen.

Doorgaans verkocht eigenaar Esdra op een doordeweekse dag een of twee Stamperdjes. Maar sinds het NOS Journaal een aantal weken geleden over eenzame konijnen berichtte is het hek van de dam. Er wonen ruim een miljoen konijnen als huisdier in Nederland en 60 procent daarvan zit alleen in een hok. Volgens onderzoek van de Dierenbescherming kwijnen ze vaak weg, vervelen ze zich zo alleen in een te kleine ruimte en worden agressief.

„Terwijl het een groepsdier is, die hoort gezellig met zijn matties in één hok te bivakkeren”, zegt Esdra. Wail, het 11 jarige Rimboe-hulpje blijkt ook een autoriteit op konijnengebied. „We zagen het op school, in het Jeugdjournaal bij de les Nieuwsbegrip. Ik wist alles al! Het was een makkelijke les”, zegt hij tevreden terwijl hij een grijs dwergkonijntje voor een klant uit het grote konijnenhok tilt.

Esdra, die dit soort berichtgeving eerlijk gezegd Journaalonwaardig vindt: „Het moet toch over gróót nieuws gaan. Oorlogsdreiging, hongersnood of kindermishandeling?” Maar hij profiteert van dit Breaking Pet News. Hij verkoopt nu per dag zeker acht konijnen meer. Dwerg of groot, het maakt de mensen niet uit. De helft van de clientèle komt voor een kameraadje voor het konijn dat ze al had. „Vaak hebben ze al nagedacht over een tweede beestje, maar dat Journaal-item heeft ze over de streep getrokken.” Nieuwe klanten kopen nu gelijk twee in plaats van één langoor.

Het beste lopen de dwergkonijnen die in de Rimboe door Esdra zelf gefokt worden. Ze gaan gevaccineerd en mét konijnenpaspoort voor 35 euro van de hand. Daar komt dan nog een hok, stro, hooi en lekkere hapjes bij.

Esdra geeft de klanten allemaal wijze raad mee.

„Veel knuffelen en geef ze iets hards om op te knagen, dat is goed voor de tanden. En als je een tweede kameraadje introduceert, zet ze dan gewoon bij elkaar in een lekker ruim hok en ga boodschappen doen, dan komt het vanzelf goed. Bij terugkomst zul je zien dat ze dicht tegen elkaar aan liggen te pitten. Als je ze voor het eerst in een hok bij elkaar zet, springen ze tegen elkaar op. Dan proberen ze te sexen, zo gaan die dingen…”

Wail knikt enthousiast en roept dat ze dat ook op school hebben gehad, van dat sexen.

Journaliste schrijft over stadsfauna.