Brieven

Bibeb en De Gelderlander

Bijzondere journalistieke acrobatiek

illustraties cyprian koscielniak

De indrukwekkende bijdrage in de NRC van zaterdag 2 juni (Bibeb, de eerste psychiater die onder de mensen kwam) over de legendarische en soms gevreesde journaliste deed mij denken aan een voorval in de jaren zestig.

Ik was in die jaren leerling-journalist bij De Gelderlander in Nijmegen. Mijn hoofdredacteur was Louis Frequin (de vader van): een buitengewoon innemende, erudiete en bekwame journalist.

Bibeb wilde op een goede dag Frequin interviewen. De redactie waarschuwde hem op zijn hoede te zijn, maar Frequin reageerde geruststellend: hij beschouwde de uitnodiging als eervol en uitdagend.

Het interview zou op zaterdag in Vrij Nederland verschijnen. Ondanks het volle vertrouwen in haar hoofdredacteur, wachtte de voltallige redactie gespannen af hoe dat zou uitpakken.

Wat gebeurde er? Op de donderdag voor de bewuste zaterdag verscheen in De Gelderlander ineens een paginagroot interview mét Bibeb.

Frequin had de rollen omgedraaid en Bibeb op een formidabele manier bij de neus genomen. Het interview door Bibeb verscheen uiteraard ook in De Gelderlander.

De schrijvers van de biografie van Bibeb, Adinda Akkermans en Roos Menkhorst, zouden deze bijzondere journalistieke acrobatiek in een eventuele tweede druk van hun boekje moeten opnemen.


Oud-journalist

    • Th. Adolfse