Batman-acteur Adam West (88) overleden

West werd bekend vanwege zijn kitscherige, hartelijke verschijning als Batman in de jaren zestig.

Adam West (l) en Burt Ward, Batman
Adam West (l) en Burt Ward, Batman Foto Kippa/ANP

De acteur die bekend werd met zijn kitscherige vertolking van Batman in de jaren zestig, Adam West, is op zaterdag overleden. Hij stierf op 88-jarige leeftijd na een kort gevecht met leukemie, meldde zijn familie op Facebook:

It’s with great sadness that we are sharing this news…Adam West passed away peacefully last night after a short but brave battle with leukemia. He was a beloved father, husband, grandfather, and great-grandfather. There are no words to describe how much we’ll miss him. We know you’ll miss him too and we want you to know how much your love and support meant to him throughout the years. Hug your loved ones today.

Samen met Burt Ward als zijn Robin speelde hij in 1966 in de allereerste televisieversie rond de stripheld Batman. Anders dan de serieuzere aanpak van de Batman-films van de afgelopen decennia legde de serie de klemtoon op kitscherige humor.

West gooide zich vol verve en bombarie in de rol. Zijn Batman wist altijd zijn gezicht strak in de plooi te houden, ondanks alle gekkigheid die om hem heen gebeurde - en die hij zelf moest uitspreken. “De truc is om het nooit grappig te vinden wat je doet”, zei West op latere leeftijd.

Presenting Adam West as Adam West

Nadat Batman in 1968 na drie seizoenen van de buis verdwenen was, viel West - geboren onder de naam William West Anderson - in een zwart gat. Hij probeerde het typetje in verschillende obscure films van zich af te spelen, maar hij kon de rol van Batman nooit echt van zich afschudden.

Dat leek West de afgelopen jaren te hebben geaccepteerd. In volle Batman-modus speelde hij in verschillende series de rol van ‘Adam West’, met als hoogtepunt ‘Burgemeester Adam West’ in de animatieserie Family Guy. Ook keerde hij meerdere malen terug naar zijn roots, onder andere in Return to the Batcave: The Misadventures of Adam and Burt.

Batman speelde hij voor het laatst in de tekenfilmserie Batman: Return of the Caped Crusaders, in 2016.