Ten minste 31 doden bij zelfmoordaanslag in Irak

IS eiste de aanslag op. In Mosul wordt nog hevig gevochten tussen het Iraakse regeringsleger en IS.

Mensen verzamelen zich op de locatie van de bomaanslag.
Mensen verzamelen zich op de locatie van de bomaanslag. Foto Reuters

Het dodental bij een zelfmoordaanslag in Irak is opgelopen tot 31. De aanslag werd uitgevoerd door een vrouw, zo meldt persbureau Reuters op basis van bronnen binnen de Iraakse veiligheidsdiensten. Zeker 35 mensen raakten gewond.

De aanslag vond plaats op een markt in de stad Musayyib, net ten oosten van Karbala en ongeveer vijftig kilometer ten zuiden van Bagdad. Enkele uren daarvoor vond ook een aanslag in Karbala plaats, die waarschijnlijk niet helemaal volgens plan was uitgevoerd. Daar vielen drie doden en vijftien gewonden.

Terreurgroep Islamitische Staat heeft de aanslagen opgeëist met een verklaring via zijn persdienst Amaq. IS beschouwt de shi’ieten die in de twee steden wonen als afvallig.

Musayyib:

IS heeft nu nog de Syrische stad Raqqa en een deel van de Iraakse stad Mosul in handen. Als Mosul en Raqqa vallen, blijft er voor de terreurgroep weinig over. Met terreuracties probeert IS nog zijn macht te tonen.

Zo is de terreurgroep ook verantwoordelijk voor de drie aanslagen in Bagdad en Hit die eind mei aan meer dan veertig mensen het leven kostten. Tijdens de vastenmaand ramadan vindt vaker een golf van aanslagen plaats door jihadistische groeperingen.

West-Mosul

In Mosul wordt hevig gevochten tussen het Iraakse leger en IS. Met behulp van een internationale coalitie wist Irak het oosten van de stad al te bevrijden. In februari werd het offensief om West-Mosul te bevrijden ingezet.

Lees ook: Het kalifaat van Islamitische Staat brokkelt in hoog tempo af

Bekijk hieronder de video: hoe Islamitische Staat opstond en weer ondergaat