VS roepen op tot afzwakken boycot Qatar

De blokkade heeft een “effect” op de oorlog tegen Islamitische Staat, zo liet de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson weten.

Foto Jacquelyn Martin/ AP

De Verenigde Staten roepen de Golfstaten en Egypte op om de boycot van Qatar af te zwakken. Dat heeft de Amerikaanse minster van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson laten weten in een telefoongesprek aan zijn collega-ministers in Saoedi-Arabië, Egypte en de Verenigde Arabische Emiraten, zo meldt persbureau Reuters.

Volgens Tillerson heeft de blokkade “effect” op de Amerikaanse oorlog tegen Islamitische Staat (IS). De Golfstaten waaronder Qatar zijn onderdeel van de Amerikaanse coalitie die strijden tegen IS in Irak en Syrië. Ook heeft de boycot “ongewilde” humanitaire consequenties heeft schaadt het de Amerikaanse belangen in de regio. In een verklaring aan journalisten zei Tillerson:

“Onze verwachting is dat deze landen onmiddelijk stappen ondernemen om de situatie te de-escaleren en er alles aan doen om de onderlinge grieven op te lossen”.

Lees ook: Geen diepvrieskip, melk of water meer in Qatar

Trump nog zeer kritisch over Qatar

Ook president Donald Trump heeft zich op vrijdag ingezet voor eenheid binnen de Arabische wereld. Dat deed hij in een telefoongesprek met de Egyptische president Abdel Fattah al-Sisi.

Daarnaaast heeft Trump ook gebeld met Qatar met de oproep om niet langer terroristische bewegingen te steunen. Dit doen al jarenlang op “een zeer hoog niveau”, aldus Trump. Aan verslaggevers op het Witte Huis liet de Amerikaanse president weten:

“Geen beschaafd land kan tolereren of toestaan dat deze goddeloze ideologie wordt verspreid”.

Tillerson liet over Qatar weten dat land progressie maakt in de “begrenzing” van steun aan terroristische groeperingen, maar dat er meer werk nodig is op dit gebied.

Eigenzinnige buitenlandpolitiek Qatar

Deze week besloten vier Golfstaten onder aanvoering van Saoedi-Arabië en bondgenoot Egypte om de diplomatieke banden met Qatar door te snijden. Ook werden de vluchten opgeschort waardoor de onmisbare voedselimport naar het kleine, rijke Golfstaatje gevaar loopt. Reden voor deze harde maatregelen zijn vriendelijke uitspraken die de Emir van Qatar, Tamim bin Hamad al-Thani, zou hebben gedaan over Iran. Op de achtergrond speelt de eigenzinnige buitenlandpolitiek van Qatar dat onder meer goede banden onderhoudt met de Egyptische Moslimbroederschap; die door de meeste Golfstaten en Egypte wordt beschouwd als terreurorganisatie.

Lees ook de column van Carolien Roelants: Knallende ruzie in de Golf: steunt Qatar stiekem Iran?

Niet alleen Qatar steunt terroristische groeperingen in landen als Syrië en Libië. Onderzoekers van de Verenigde Naties concludeerden op vrijdag dat de Verenigde Arabische Emiraten- een van de landen achter de boycot- het wapenembargo tegen Libië heeft geschonden. Het gaf luchtsteun aan de oostelijke regering van generaal Khalifa Haftar. Verder is het ook bekend dat Saoedi-Arabië talloze radicale groeperingen steunt in de regio.