Reportage

Vlot afgerekend met negativisme

WK-kwalificatie

Na een 5-0 overwinning tegen Luxemburg heeft Oranje plaatsing voor het WK in Rusland volgend jaar nog altijd in eigen hand.

Amsterdam. Zelfs Dick Advocaat, de 69-jarige nieuwe bondscoach, leek in de dug-out een moment ontroerd. Wesley Sneijder knalde na een subtiel hakje van Memphis Depay onberispelijk de 2-0 in de linkerhoek. Een doelpunt tegen Luxemburg, op zijn 33ste verjaardag in zijn 131ste interland, waarmee hij Edwin van der Sar afloste als recordinternational.

Het aantal stond op zijn schoenen gegraveerd. Spandoeken op de tribune van zijn kinderen (‘Wij zijn trots op jou papa’) en de Oranje-fans, met zijn foto na de legendarische kopgoal tegen Brazilië op het WK 2010. Een wave ging door de niet geheel uitverkochte Kuip. Advocaat en assistent Ruud Gullit zagen dat het goed was.

Maar ook al werd Luxemburg uiteindelijk met 5-0 verslagen, dan nog mag het Nederlandse elftal zich niet rijk rekenen op weg naar het WK van 2018 in Rusland. Oranje staat na vrijdagavond pas derde in groep A, waarin Zweden met 2-1 won van Frankrijk en Wit-Rusland met 2-1 won van Bulgarije. Na de zomervakantie wachten nog vier kwalificatieduels, waarin de ploeg via de tweede plaats in de poule alsnog de play-offs kan halen op weg naar het WK. Te beginnen op 31 augustus uit tegen het getergde Frankrijk

De waarde van de winst op het matige Luxemburg? Oranje heeft kans op plaatsing voor het WK nog in eigen hand. Onder het nieuwe duo Advocaat-Gullit lijkt vlot afgerekend met het negatieve klimaat, dat na de dramatische 2-0 nederlaag bij Bulgarije resulteerde in het ontslag van bondscoach Danny Blind. Maar in het spel van de nummer drie van het WK 2014 zaten zelfs tegen Luxemburg nog veel onvolkomenheden.

Na een goede start viel Oranje snel terug. Binnen het kwartier stond Advocaat naast zijn dug-out, als vanouds driftig gesticulerend. In de 21ste minuut reageerde zijn ploeg eindelijk eens attent in de omschakeling na Luxemburgs balverlies. Verdediger Wesley Hoedt, in het centrum met zijn Lazio-clubgenoot Stefan de Vrij, vond Robben. De 33-jarige aanvoerder maakte alleen voor de keeper geen fout en scoorde in zijn 92ste interland zijn 33ste doelpunt, waarmee hij op gelijk hoogte kwam met Abe Lenstra en Johan Cruijff.

Na de 2-0 van Sneijder in de 34ste minuut waren de drie broodnodige punten zeker. Al maakte Jasper Cilessen het nog even spannend door vlak voor rust de bal in de voeten van een Luxemburgse spits te schuiven. In de tweede helft tilden Wijnaldum, invaller Quincy Promes en Vincent Janssen (strafschoop) de score naar 5-0. En Advocaat nam in de slotfase de gelegenheid te baat om de energiek spelende Robben en de kersverse recordinternational Sneijder met een innige omhelzing te wisselen.

In zijn derde periode als bondscoach zet de Hagenaar vooralsnog vol in op de krasse knarren Sneijder en Robben, die hij meer dan dertien jaar geleden al liet debuteren in Oranje. „Ze zijn allebei fantastische voetballers”, sprak hij voor de wedstrijd al. „Deze jongens weten wat ze doen en hebben het een en ander meegemaakt in hun carrière. Als zij het laten zien, dan gaat de rest vanzelf mee.” Tegen Luxemburg wel, tenminste.