staatssteun

Europese Commissie treedt op tegen oneerlijke concurrentie in luchtvaart

De Europese Commissie wil sancties opleggen aan luchtvaartmaatschappijen van buiten de EU die dankzij staatssteun lagere prijzen kunnen rekenen dan hun Europese collega’s. Dat heeft de Commissie donderdag bekendgemaakt.

Het voorstel, dat het Europees Parlement en de EU-lidstaten nog moeten goedkeuren, voorziet in boetes voor partijen die profiteren van staatssteun. Hoe hoog die boetes zullen zijn, is nog onduidelijk.

Europese spelers zoals Air France-KLM en Lufthansa klagen al jaren over oneerlijke concurrentie van met name maatschappijen uit het Midden-Oosten, zoals Emirates, Qatar Airways en Etihad. Die zouden geholpen worden door hun thuislanden met oneerlijke belastingvoordelen, subsidies of kortingen. Afgelopen november maakte KLM bekend na 33 jaar een einde te maken aan de lijnverbinding tussen Schiphol en Doha. Sinds Qatar Airways op dezelfde route is gaan vliegen, is de verbinding voor KLM niet meer rendabel.

Onder de bestaande regels is het voor de EU lastig om op te treden tegen oneerlijke concurrentie, onder meer omdat klachten moeten worden ingediend door alle luchtvaartmaatschappijen samen. Als de Commissie haar zin krijgt, kunnen EU-landen en vliegmaatschappijen voortaan ook zelfstandig aan de bel trekken. Vervolgens besluit Brussel daarna of er een onderzoek komt.

Op dit moment voeren Europese luchtvaartmaatschappijen jaarlijks zo’n 7 miljoen vluchten uit van of naar Europese vliegvelden, tegenover 1,3 miljoen vluchten door spelers van buiten de EU.

Het voorstel van de Commissie komt op het moment dat de EU onderhandelingen voert met onder andere de Golfstaten en Turkije over een serie luchtvaartverdragen. Concurrentieafspraken zouden daarvan een onderdeel zijn. De strenge regels die Brussel nu presenteert, kunnen in die gesprekken dienen als pressiemiddel. KLM liet weten „tevreden” te zijn met het voorstel.