Rome brandt opnieuw in rockopera over keizer Nero

Locatietheater Deze zomer is in Rome de spektakel rockopera over keizer Nero te zien, in de openlucht op het Forum Romanum, op de ruïnes van zijn oude villa. Nero blijft sympathiek.

Het oude Rome herrijst op het oude Rome: podium van Divo Nerone - Rock Opera op Forum Romanum.
Het oude Rome herrijst op het oude Rome: podium van Divo Nerone - Rock Opera op Forum Romanum. Foto Valerio De Berardinis

Keizer Nero is de hoofdpersoon in de openlucht rockopera Divo Nerone die afgelopen week in Rome op de Palatijnse heuvel, op de ruïnes van Nero’s oude villa, in première is gegaan. Een enorm toneel (36 meter lang) is voor de productie neergezet op het Palatijn, precies daar waar in 2009 de resten werden gevonden van de eetzaal van Nero’s Domus Aurea (‘Gouden Huis’). Er is nogal wat polemiek geweest over die installatie en de stadionachtige tribunes met in totaal 3.000 zitplaatsen. Die zouden schade kunnen toebrengen aan het archeologische erfgoed op het Palatijn.

Maar de minister heeft beslist dat er geen aantoonbaar gevaar was voor schade. Vanaf die tribune kijk je op het toneel en op de achtergrond heb je ‘Rome By Night’ met het uitgelichte Colosseum, de koepels, de pijnbomen in een prachtige oranje zonsondergang. De locatie brengt je meteen dichter bij Nero.

De rockopera begint met Nero die als puber buiten Rome woont en grote dromen heeft over de kunstenaar die hij wil worden. Hij acteert, danst en musiceert met zijn vrienden. Maar zijn moeder, de slinkse ambitieuze Agrippina, heeft andere plannen met hem. Ze laat hem adopteren door haar man keizer Claudius, vergiftigt vervolgens Claudius zodat haar zoon Nero op de troon gezet kan worden als keizer. Nero, een puber van 16 dan, heeft er eigenlijk helemaal geen zin in. Maar zijn leermeester de filosoof Seneca stippelt een intelligent beleid uit waardoor de eerste 5 jaar van Nero’s regering grote voorspoed brengen aan het Romeinse Rijk dat zich op dat moment uitstrekt van Portugal tot Engeland en tot en met Israël.

Wilde zee

De muziek, de decors en de kostuums in deze productie zijn allemaal bedacht door Oscarwinnaars: decorontwerper Dante Feretti (Oscars voor de films Hugo en Sweeney Todd) en zijn vrouw Francesca Lo Schiavo zijn ieder goed voor drie, samen dus voor zes. Andere Oscars in de starcrew zijn Gabriella Pescucci, kostuums en componist Luis Bacalov.

Regisseur Gino Landi heeft er een wervelende show van gemaakt, met dansers, acrobaten en magnifieke kostuums. De stemmen van hoofdrolspelers als Giorgio Adamo en Rosalia Misseri zijn prachtig.

De Senaat.
Foto Valerio De Berardinis
Hoofdrolspelers Giorgio Adamo als Nero, Rosalia Misseri als Agrippina en Giosué Tortorelli als Seneca.
Foto Valerio De Berardinis

De achtergronden zijn naast de decors vaak projecties van het Rome van toen. Een van de mooiste is een wilde zee, waarin Nero’s moeder Agrippina langzaam wegzinkt nadat Nero haar heeft laten vermoorden.

Zelfmoord

Nero heeft de smaak van de macht te pakken gekregen en laat ook zijn broer Britannicus, nadat die een muzikaal opzwepende epileptische aanval heeft gehad, vermoorden.

Met veel ironie wordt de schone Poppea neergezet, het volksmeisje uit Napels dat Nero overhaalt zijn vrouw Claudia Octavia te vermoorden, zodat zij keizerin kan worden. Poppea ziet eruit als een soort Sophia Loren avant-la-lettre. Nero’s feesten worden met acrobaten en dansers intussen steeds wilder. Dan volgt de brand van Rome (in projecties neergezet op het toneel met voor de toeschouwer dat Rome zelf op de achtergrond.)

Nero begint in alles steeds meer te geloven in zijn kunstenaarschap in alles wat hij ook in politiek en militair opzicht doet. Muzikaal is die steeds meer toenemende Border Line Nero erg goed neergezet. Maar hij blijft sympathiek, menselijk en je leeft met hem mee. Ook als hij zijn leermeester de filosoof Seneca vriendelijk uitnodigt zelfmoord te plegen. Die dat doet op een muzikale en theatraal aangrijpende manier.

Divo Nerone eindigt niet met Nero’s zelfmoord. Nero staat ‘post mortem’ op zingt het publiek toe over de schoonheid van het leven en de kunst van het leven.

Rockopera Divo Nerone, t/m 10/9. Italiaans en Engels. Inl: www.ticketone.it