Rechter geeft KNVB gelijk - Achilles’29 moet degraderen

De licentiecommissie van de KNVB bracht de voetbalclub uit Groesbeek drie punten in mindering.

Het bondsbureau op de KNVB-campus in Zeist.
Het bondsbureau op de KNVB-campus in Zeist. Foto Remko de Waal/ANP

Voetbalclub Achilles’29 uit Groesbeek speelt komend seizoen definitief niet in de Jupiler League. De rechter oordeelde vrijdag dat de KNVB niet fout heeft gehandeld met de beroepsprocedure.

De licentiecommissie van de KNVB bracht Achilles’29 afgelopen seizoen drie punten in mindering, omdat de club bij herhaling niet aan de financiële doelstelling voldeed. Een protest van de club werd door de beroepscommissie van de KNVB afgewezen.

De beroepscommissie maakte pas enkele uren voor het begin van de laatste speelronde op 5 mei bekend dat de straf overeind bleef. Om wedstrijdpunten af te mogen trekken, moet volgens het licentiereglement van de KNVB de sanctie voor het einde van het lopende seizoen onherroepelijk zijn. Anders verschuift de straf naar het daaropvolgende seizoen (Artikel 11.2).

Achilles’29 verloor op 5 mei de wedstrijd thuis tegen Jong PSV met 1-5, waardoor het uiteindelijk op vijf punten achter de nummer negentien, FC Dordrecht, eindigde.

Laatste speelronde overspelen

De clubleiding van Achilles’29 vond dat de wedstrijd door de late beslissing was beïnvloed. De beroepscommissie zou onrechtmatig gehandeld hebben, omdat het de club te weinig voorbereidingstijd zou hebben gegeven.

De club vroeg een spoedappèl aan bij de rechter en eiste onder meer dat de verloren wedstrijd tegen Jong PSV zou worden overgespeeld. Als overspelen niet mocht, wilde de club als 21ste club toegelaten worden tot de eerste divisie.

Het gerechtshof oordeelde dat de KNVB de beroepsprocedure niet over hoeft te doen. De eisen van Achilles’29 worden niet ingewilligd.