Ongeplaatste Ostapenko ‘pats-boem’ naar de finale

Roland Garros De ongeplaatste Jelena Ostapenko plaatst zich verrassend voor de finale. De Letse treft daarin de Roemeense Simona Halep.

Jelena Ostapenko
Jelena Ostapenko Foto Christophe Simon/AFP

Voor het eerst sinds 1983 is een ongeplaatste tennisster erin geslaagd de finale van Roland Garros te bereiken. De Letse Jelena Ostapenko versloeg donderdag op haar twintigste verjaardag de eveneens jarige Timea Bacsinszky (28) uit Zwitserland in drie sets: 7-6, 3-6 en 6-3. Het publiek op Court Philippe Chatrier zette spontaan het ‘Happy Birthday’ in. „Ik vind het geweldig om hier te spelen, ik houd van jullie jongens, jullie waren fantastisch”, jubelde de nummer 47 van de wereld. „Dit is een geweldige manier om mijn verjaardag te vieren.”

Ostapenko treft zaterdag in de finale de als derde geplaatste Simona Halep. De Roemeense versloeg in een prachtige tweede halve finale de als tweede geplaatste Tsjechische Karolina Pliskova: 6-4, 3-6 en 6-3. Halep (25) haalde in 2014 al een keer de finale in Parijs, die ze verloor van de dit jaar na haar dopingschorsing nog afwezige Maria Sjarapova.

Als ze zaterdag haar eerste grandslamtitel behaalt, neemt Halep ook de eerste plaats op de wereldranglijst over van Angelique Kerber, die op Roland Garros al in de eerste ronde werd uitgeschakeld. „Ostapenko is een lastige tegenstandster”, keek Halep bij Eurosport alvast vooruit naar de finale. „Ze is jong en heeft niets te verliezen. Maar datzelfde geldt voor mij ook.”

Toch zal de druk van het moeten winnen zaterdag liggen bij de meer ervaren Halep, die in de kwartfinale een matchpoint overleefde tegen Elina Svitolina en in de halve finale tegen Pliskova op cruciale punten haar beste spel speelde.

Ostapenko, de jongste finaliste in Parijs sinds de 19-jarige Anna Ivanovic tien jaar geleden, heeft in haar eerste grandslamfinale weinig te verliezen. Met haar attractieve ‘pats-boem’ tennis groeide de jonge Letse dit jaar op Roland Garros uit tot lieveling van het publiek. Tegen Bacsinszky sloeg ze liefst vijftig winners. Daar tegenover 45 ‘unforced errors’, dat wel.

Heeft Ostapenko als ongeplaatste speelster een kans in de finale? Haar Sloveense voorgangster Mima Jausovec verloor 34 jaar geleden in de eindstrijd van de Amerikaanse legende Chris Evert, die de Franse Open zeven keer won. Bij de mannen lukte het Gustavo Kuerten wel om ongeplaatst de finale te halen en nog te winnen ook, van Sergi Bruguera. De Braziliaanse baltovenaar, die het toernooi in Parijs in totaal drie keer op zijn naam schreef, behaalde zijn eerste grote succes op 8 juni 1997, de geboortedag van Ostapenko.